Skoro jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Mesiace dreli v zahraničí, no odišli naprázdno. Objednávateľ im nevyplatil tisícky eur
Zdielať na

Mesiace dreli v zahraničí, no odišli naprázdno. Objednávateľ im nevyplatil tisícky eur

SNINA / Robili sadrokartonárske aj pomocné práce a hoci v Nemecku zarezávali mesiace, odišli naprázdno. Objednávateľ prác sninskej firme nevyplatil tisícky eur. Prípad má v rukách polícia. Advokát vysvetľuje, že to, ktoré súdy či exekútori môžu v tomto prípade konať, závisí od zmluvy. Ak to dohodnuté nebolo, o Sninčanoch rozhodnú nemecké úrady.

Z policajného vyšetrovania vyplýva, že nešlo o žiadnu priateľskú dohodu, ale sninská firmy mala na práce uzatvorenú zmluvu. Podľa polície v Nemecku pracovali v priebehu minulého roka. Vykonávali sadrokartonárske a aj pomocné práce na viacerých stavbách. A hoci prácu odviedli, plácu za to nedostali. "Napriek podpísanej zmluve aj skutočnosti, že dohodnuté práce boli zrealizované, k vyplateniu faktúr nedošlo," informovala Jana Ligdayová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Humenský okresný vyšetrovateľ v tomto prípade vedie stíhanie pre trestný čin podvodu. Sninská firma vystavila faktúry na niekoľko tisíc eur. Doposiaľ neboli uhradené. "Poškodenej spoločnosti zo Sniny nekorektným konaním objednávateľa vznikla celková škoda vo výške viac ako 9-tisíc eur," priblížila Ligdayová.

Advokát vysvetľuje, že pri práci našincov v zahraničí do právneho vzťahu vstupuje cudzí prvok. A to, ktorým právnym poriadkom sa bude prípad riadiť, závisí od zmluvy. "Ak by takáto zmluva existovala a bolo by dohodnuté, že to môžu riešiť na Slovensku, tak aj slovenský súd by mal právomoc rozhodnúť v takýchto súdnych sporoch," vysvetlil advokát Milan Ficek.

Pokiaľ to však nie je upravené, obyčajne platí, že postupovať sa bude podľa právneho poriadku štátu, v ktorom sa práca vykonávala. Sninčania by teda museli objednávateľa žalovať v Nemecku a tam sa domáhať peňazí za prácu. A to je beh na dlhé trate. "Následne na základe vydaného súdneho rozhodnutia by si mohli uplatniť voči tomuto subjektu tieto práva aj exekučne," doplnil Ficek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy