Polojasno
19°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Mladých ľudí s psychickými problémami pribúda: V Michalovciach preto otvorili klub pomoci
Zdielať na

Mladých ľudí s psychickými problémami pribúda: V Michalovciach preto otvorili klub pomoci

MICHALOVCE / Mladí ľudia sa cítia opustení a nemajú chuť do života. Tieto pocity stále silnejú. Psychológovia z IPčka sa im snažia byť nápomocní v ťažkých situáciách, ktoré sami nedokážu zvládnuť.

"Mladí ľudia sa na nás obracajú najmä pri pocite osamelosti alebo, že majú pocit, že im nikto nerozumie a nikoho nezaujíma ich prežívanie," uviedol riaditeľ IPčka Marek Madro. V Michalovciach je už pár mesiacov otvorený klub pomoci. Pre mládež je dostupný štyri dni v týždni. Záujem o toto miesto je enormne vysoký. Napriek obmedzujúcej kapacite sa tu stretáva až 60 ľudí. 

"V Michalovciach je veľa prípadov, kedy sa mladí ľudia cítia, akoby nikam nepatrili," dodal riaditeľ linky pomoci. "V neformálnom prostredí sa môžu s odborníkmi otvorene porozprávať o svojich problémoch. Riešia sa tu aj ťažké témy. Niekoľkokrát sme tu riešili myšlienky na samovraždu, sebapoškodzovanie a podobne. Prekvapilo nás, že mnohí mladí ľudia sem chodia so zbraňou. Musíme im vysvetľovať, že chodiť s nožom nie je v poriadku a je to nebezpečné," objasnil Madro. 

Počet pokusov o samovraždu rastie

Vyplýva to zo štatistík. Jedná sa o ľudí vo veku 15 až 19 rokov. Jedným z príkladov je aj 16-ročný Samuel, ktorý pred pár dňami vyskočil z balkóna bytu na siedmom poschodí. "V médiách sme zachytili, že táto skratová reakcia bola kvôli známkam. Špekulujeme však o tom, či nedochádzalo k nejakým bitkám. K skutočnej pravde ale neprídeme, pretože ju často nevedia pomenovať ani samotné obete," dodal Madro. 

Odborníci z IPčka denne príjmu množstvo hovorov od zúfalých osôb, ktorí rozmýšľajú nad ukončením svojho života. Podľa psychológa si mladí ľudia často ani neuvedomujú následky svojho správania. "Ak dostanú pomoc a dostanú pocítiť, že na nich záleží, dokážu na základe toho hľadať iné možnosti, ako riešiť túto situáciu," priblížil riaditeľ IPčka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy