Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Lavice v niektorých školách ostali prázdne. Dôvodom je hrozba teroristického útoku
Zdielať na

Lavice v niektorých školách ostali prázdne. Dôvodom je hrozba teroristického útoku

BRATISLAVA / Hrozba teroristického útoku stále trvá. Tisícky detí preto zostali doma. Lavice v školách boli prázdne. Bezpečnostné zložky sú už druhý deň na nohách a pátrajú po autorovi výhražného mailu. Ten v ňom žiadal milióny eur v kryptomenách, inak je pripravený vraždiť.

Minulé roky to v školách vyzeralo na Mikuláša inak. V školách boli oslavy, deti sa radovali a Mikuláš rozdával sladkosti. Teraz je ale situácia úplne iná. Tak ako gymnázium Ivana Horvátha, zavretých zostalo ďalších 34 škôl. Niektorí žiaci sa učili online, ďalší dostali riaditeľské voľno.

Chodby väčšiny stredných škôl a gymnázií zívali prázdnotou, a to nielen v Bratislave. Riaditelia, ktorí voľno nedali, mali zabezpečenú ochranu. Školy strážili policajti. ​Dve prešovské gymnáziá, ktorých zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj, po výhražných mailoch svoje vyučovanie prerušili a v stredu 6. 12. svoje brány ani neotvorili. "Do budovy školy nie je umožnený vstup. Objekt školy bol dôsledne skontrolovaný a bude stále pod dohľadom polície až do začiatku vyučovania," ozrejmila riaditeľka gymnázia J. A. Raymana v Prešove Viera Kundľová.

Obrovský poplach spôsobila utorková výhražná správa. "Na vykonanie mojich príkazov máte extrémne obmedzený čas, inak bude na vašich rukách krv nevinných. To, čo sa stane 6. decembra, bude jeden z najhorších útokov v histórii Slovenska," uviedol anonym vo výhražnom maile. 

Anonym s prezývkou 8884 Zack v správe žiadal 10 miliónov eur v kryptomenách, inak bude vraždiť. V správe tvrdil, že má zbrane či výbušniny, ktoré je pripravený odpáliť. Primárnym cieľom mali byť bratislavské školy. Ľudia zo skupiny 8884 sa vo virtuálnom svete hlásia k násiliu. Podľa bezpečnostného analytika ide o pár stoviek ľudí po celom svete. Pod výhražný mail sa podpísal práve niekto v ich mene.

Hovoríme o explicitnom brutálnom násilí, a to predovšetkým na zvieratách. Zaujímavé je to z toho dôvodu, že sa vizuálne cez video a fotografie hlásia aj k inému typu násilia voči ľuďom, ale bolo preukázané násilie len voči zvieratám," informoval Radovan Bránik, bezpečnostný analytik. Vo videách sa objavili aj nacistické symboly či čierne Slnko. Po anonymovi pátrajú naše či zahraničné tajné služby.

"Jedným z dôvodov, prečo nevieme tak jednoducho páchateľa dolapiť, je absolútne katastrofálny stav na ministerstve vnútra z hľadiska kybernetickej bezpečnosti," komentoval súčasný minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. "My dostávame miliardu signálov za sekundu, preto potrebujete umelú inteligenciu, aby ste za prvé v tom množstve vyznala, a tam je dobrá, a za druhé v tom našla vzory, ktoré identifikujú kybernetickú kriminalitu," avizoval technický riaditeľ Microsoftu Dalibor Kačmár.

Polícia prípad vyšetruje ako terorizmus. "Pre nás je priorita osobu, ktorá tieto maily zasielala, vypátrať, identifikovať a potom následne trestne stíhať," uviedol Daniel Lipšic, špeciálny prokurátor. "Myslím si, že ide o občana Slovenskej republiky do 20 rokov z Bratislavy alebo okolia," dodal analytik Bránik.

"Urobím všetko preto, aby sme ochránili bezpečnosť obyvateľov, v tomto prípade detí na školách, aby sa nebáli chodiť do škôl, ak sa tu nejaký blázon sa vyhrážať tým, že tu bude používať násilie na školách," opísal minister vnútra. Vo štvrtok 7. decembra by si žiaci už mali opäť sadnúť do lavíc. Ak útočníka policajti vypátrajú, v base si môže posedieť dlhé roky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy