Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Rodičia nebohého Romana spustili petíciu za odvolanie riaditeľa školy
Zdielať na

Rodičia nebohého Romana spustili petíciu za odvolanie riaditeľa školy

S Romanom sa rozlúčilo viac než sto ľudí

PARCHOVANY / Desivá tragédia, ku ktorej došlo 20. novembra v Parchovanoch, zasiahla celé Slovensko. 15-ročný chlapec mal skočil zo strechy základnej školy. Záchranári ho previezli do nemocnice, kde neskôr zomrel. Rodičia nebohého Romana tvrdia, že bol dlhodobo obeťou šikany a spustili petíciu za odvolanie riaditeľa školy.

Petícia za odvolanie riaditeľa

Rodičia nebohého Romana sa spustili v utorok 28. novembra petíciu za odvolanie riaditeľa základnej školy v Parchovanoch. "My ako rodičia tragicky zosnulého Romanka Michalika apelujeme, prosíme, vyzývame občanov Parchovian, ale aj občanov Slovenskej Republiky, aby podporili odvolanie a zrušenie akreditácie riaditeľa ZŠ v Parchovanoch," uvádza sa v petícii.

Dávajú mu za vinu to, že dlhodobo toleroval šikanu na škole. Tvrdia, že na ich podnety vôbec nereagoval. "Škola ako štátna inštitúcia, do ktorej každý deň zverujeme naše deti, má chrániť deti pred akýmikoľvek útokmi nielen zo strany spolužiakov, ale aj pedagógov. Riaditeľ školy odmieta prijať zodpovednosť za šikanu, ktorú systematicky zatajuje už roky," píše sa v petícii.

Veľa stretnutí rodičov so zástupcami školy skončilo podľa ich slov tak, že mama odchádzala domov s plačom a učitelia nič neriešili. "Škola vydala na svojom portáli stanovisko, v ktorom popiera šikanu, avšak toto sa nezakladá na pravde. Po nedávnom tragickom úmrtí nášho synčeka Romanka sa začínajú, aj keď inkognito, dostávať na verejnosť výpovede bývalých žiakov ZŠ Parchovany, ktorí vyvracajú tvrdenie riaditeľa ZŠ," tvrdia rodičia v petícii. V deň, keď si Roman siahol na život, povedal rodičom, že to už v škole nezvláda.

S Romanom sa rozlúčilo viac než sto ľudí

Na pohreb prišlo odprevadiť Romana viac než sto ľudí. Zo základnej školy prišli len niektorí učiteľa a pár detí.

Na šikanu doplatil životom, tvrdí otec

Môj syn bol obeťou šikany a doplatil na to vlastným životom. Tvrdí to otec 15-ročného Romana, ktorý skočil zo strechy základnej školy v Parchovanoch. Posledné chvíle jeho života sú zachytené na videu. Počuť na ňom žiakov, ktorí ho vyzývajú, aby skočil.

Romana mali podľa slov otca šikanovať dve spolužiačky pre jeho výzor. V poslednom telefonáte s otcom priznal, že už ďalej nevládze.

Prípad má už v rukách komisár pre deti

Základnú školu v obci Parchovany navštívil komisár pre deti. Prišiel zistiť, či škola nepochybila. Stretnutie s vedením trvalo približne dve hodiny.

Rodičia žiadajú potrestanie šikanátorov aj odstúpenie riaditeľa školy za dlhodobo prehliadanú a neriešenú šikanu. Prípad vyšetruje polícia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy