Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Rodičia tvrdia, že ich Romana stála život šikana. Prípad má už v rukách komisár pre deti
Zdielať na

Rodičia tvrdia, že ich Romana stála život šikana. Prípad má už v rukách komisár pre deti

PARCHOVANY / Základnú školu v obci Parchovany, kde po páde zo strechy zomrel 15-ročný Roman, navštívil komisár pre deti. Prišiel zistiť, či škola nepochybila. Otec totiž tvrdí, že Roman bol niekoľko rokov terčom šikany. A to mal byť hlavný dôvod, pre ktorý sa rozhodol skoncovať so životom.

Roman po páde zo strechy školy dopadol na betón a podľa otca nemal žiadnu šancu na prežitie. Na mieste tragédie už horia sviečky. "Bola tam aj kaluž krvi, ako dopadol. Nemal nič zlomené, ani orgány poškodené, len proste hlávka," povedal Romanov otec Roman Dominik Michalik.

Romana mali podľa slov otca šikanovať dve spolužiačky pre jeho výzor. V poslednom telefonáte s otcom priznal, že už ďalej nevládze. "A viete, keď vám to povie vlastné dieťa, a vy si pochováte svojho jediného syna, to sa nedá vysloviť, čo človek prežíva," dodal. V relácii Na hrane televízie JOJ odpovedal Erik Tomáš, minister sociálnych vecí a rodiny SR, na otázku, či odoberie úrad rodičom prídavky na deti, ktorí ho nabádali k tomu, aby skočil. "Samozrejme, okamžite si vyžiadam, ako to bolo a celú situáciu vyhodnotím," povedal. Aj úrad komisára pre deti sa do školy vybral celú situáciu preveriť. Stretnutie s vedením trvalo približne dve hodiny a o záveroch bude verejnosť informovať.

"Cieľom stretnutia bolo dodržiavanie dohovoru o právach dieťaťa a zistiť, či akékoľvek pochybenie alebo náznaky pochybení, ktoré sa objavili v médiách, môžu byť následkom zlyhania školy alebo systému," ozrejmil odborný poradca komisára pre deti Otto Brixi. Podľa Romanovho otca škola o šikane vedela, no ignorovala ju. Riaditeľa preto žiada o vyvodenie zodpovednosti a odchod z funkcie.

"Po výsluchu, ako ma vypočuli k danej veci, som bol hneď podať trestné oznámenie na školu a na predstaviteľa školy, čo je pán riaditeľ, lebo on nesie plnú zodpovednosť," uviedol Romanov otec. "Polícia sa udalosťou intenzívne zaoberá a dôkladne preveruje všetky doposiaľ získané informácie, ktoré môžu mať s predmetnou udalosťou nejakú súvislosť. Zaoberáme sa aj prijatým trestným oznámením a vo veci bude v zákonom stanovenej lehote rozhodnuté o ďalšom postupe," informovala hovorkyňa polície v Košiciach Jana Mésarová.

"Nedá mi nespomenúť a vyjadriť úprimnú sústrasť rodičom 15-ročného Romana, ktorý spáchal samovraždu práve v súvislosti pravdepodobne so šikanou. Je to smutný, alarmujúci príklad, ktorý opätovne upozorňuje na tému mladých ľudí, šikany na školách," komentovala prezidentka Zuzana Čaputová. Deviatak Roman bol podľa rodičov mimoriadne talentovaný žiak. Kvôli údajnej šikane však musel navštevovať psychiatra. Po dlhom trápení sa svoj život napokon rozhodol ukončiť.

"Chlapca mám v aute, ale asi dva dni nebol v škole, lebo je v strese a oni boli najlepší kamaráti," uviedol otec Romanovho spolužiaka. "Toto je situácia, s ktorou sa je veľmi ťažké vyrovnať, a je potrebné prijať také opatrenia zo všetkých strán, aby sme predchádzali takýmto nešťastia, ktoré sú v živote ľudí," avizovala odborná poradkyňa komisára pre deti Svetlana Pavlovičová. "Všetci, čo ma tu poznajú, nechápu, prečo to zašlo až tak ďaleko. Prečo taký mladý život musel vyhasnúť. A to ani ja nechápem. Nemám už ani silu plakať," dodal Romanov otec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy