Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Pozor pri nákupe dovoleniek cez internet. Viete, ako si overiť, či ide o podvod?
Zdielať na

Pozor pri nákupe dovoleniek cez internet. Viete, ako si overiť, či ide o podvod?

BRATISLAVA / Ak sa rozhodujete, že pod vianočný stromček darujete svojmu blízkemu dovolenku, mali by ste spozornieť. Internetom totiž kolujú viaceré falošné ponuky. Zlákať vás budú chcieť hlavne na nízke ceny.

"Oni povedali, že sa nám ozvú. To bolo 4 dni pred odletom a odvtedy sa nikto neozval, nebral telefón, nepísali nám. Vôbec nič," priblížil oklamaný cestujúci. Aj takto sa končia vytúžené výlety k moru.

Cestovné kancelárie v tomto čase zažívajú zvýšený záujem o kúpu dovoleniek. To sa však snažia využiť aj rôzni špekulanti. "Stránka kopírovala stránky známych renomovaných kancelárií, ktorými sú aj členovia našej asociácie. Produkty odkopírovali a ponúkali zo svojich stránok," informoval Roman Berkes, prezident SACKA.

Ide o stránku travelsk.sk, po ktorej sa po upozornení zľahla zem. Kým dopoludnia fungovala, popoludní by ste sa už na ňu dostali márne. Potenciálnych klientov sa snažila nalákať na podozrivo nízke ceny. Podvodníci pracujú v tomto prípade s časom a takzvanými first moment dovolenkami. "Oni majú niekoľko mesiacov k dobru akoby. Problém nastane, keď klienti budú chcieť na túto dovolenku v letných mesiacoch nastúpiť. Vtedy sa to môžu dozvedieť až na letisku," priblížil Berkes.

Rozoznať falošnú ponuku od tej pravej je na prvý pohľad pre niektorých ťažké. Avšak každá cestovná kancelária musí mať poistenie proti insolventnosti zverejnené na svojej stránke. "Tieto informácie môžu nájsť aj na našej stránke. Na stránke sacka.eu, kde sú zverejnené všetky informácie o členských cestovných kanceláriách," potvrdil Berkes.

Podozrivé môžu byť aj rôzne ponuky na sociálnych sieťach. To, či ide o serióznu cestovku, si môžete potvrdiť aj na stránkach Slovenskej obchodnej inšpekcie. Dôležité je aj to, či daná cestovná kancelária sídli na Slovensku. "V prípade, že takýto podnikateľský subjekt sídli napríklad v tretej krajine - povedzme v Číne, tak s tým asi ťažko bude môcť SOI pomôcť. V prípade, že sídli niekde v členskom štáte EÚ, tak tam vie byť ešte nápomocné Európske spotrebiteľské centrum," uviedol Marián Jargaš, vedúci odboru ochrany spotrebiteľa SOI.

"Takýchto stránok môže byť aktívnych viac. V budúcnosti môžu pribúdať, a preto je dôležité, aby si klienti overovali cestovnú kanceláriu alebo cestovnú agentúru, od ktorej tento zájazd nakupujú," zdôraznil Berkes.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy