Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Unikal osem rokov. Polícia chytila zlodeja, ktorý pozoroval domácich počas spánku
Zdielať na

Unikal osem rokov. Polícia chytila zlodeja, ktorý pozoroval domácich počas spánku

PRAHA / Policajtom unikal osem rokov, ale už nebude. Na svojom konte má desiatky krádeží a miliónové škody. Špecialitou zlodeja bolo, že rád pozoroval spiacich majiteľov domov.

​Písal sa jún minulého roka, keď policajti žiadali o pomoc verejnosť pri pátraní po mužovi. Ten pravidelne vnikal do rodinných domov a okrem krádeží mal záľubu pozorovať spiacich obyvateľov. Na niekoľko minút si napríklad prisadol k spiacej dievčine. Zachytila ho kamera. Dnes už sedí vo väzbe a hrozí mu vysoký trest. "51-ročný muž je stíhaný väzobne. Pokiaľ bude odsúdený, hrozí mu trest odňatia slobody až na osem rokov," uviedol Ján Rybanský, hovorca polície.

​Polícia muža dolapila na základe mravčej práce kriminalistov a zbierania cenných dôkazov. Napríklad aj pomocou stopy DNA, ktorú zanechal na mieste činu. Tá ale v databáze podozrivého neodhalila. "Vypočúvali sme desitaky až stovky  svedkov, pátrali sme v okolí," dodal Miloslav Javůrek, vedúci oddelenia kriminalistov. Pri zatýkaní policajti vykonali domové prehliadky, kde našli veci, ktorými sa muž maskoval, aj ukradnuté veci za milióny korún. A DNA muža priniesla zhodu. Prečo svoje obete pri vykrádaní domov rád pozoroval pri spánku, nechcel komentovať. Podľa psychológov si mohol užívať pocit nadvlády. "Popiera dôvod, že by chcel niekomu ublížiť," dodal Javůrek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy