Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Stovky klientov prišli v nebankovke o milióny eur. Jeden z hlavných podozrivých je na slobode
Zdielať na

Stovky klientov prišli v nebankovke o milióny eur. Jeden z hlavných podozrivých je na slobode

KOŠICE/BRATISLAVA / Vyhlásený konkurz, stovky podvedených ľudí a jeden z hlavných podozrivých na slobode. Aj to je posun v prípade košickej nebankovky Axe Capital Group. Jej klienti investovali milióny eur. Peniaze skončili v neznámych rukách.

"Je úplne jasné, že nemohol by existovať tento celý podvod a keby nebol krytý dostatočne zo strany možno bezpečnostných zložiek, možno spravodajských zložiek," povedal Milan, jeden z poškodených investorov.

Tí košickej nebankovke Axe Capital Group zverili stovky miliónov eur. Od vlaňajšej jesene sa ale k svojim sľubovaným výnosom ani vloženým peniazom nevedia dostať. "Vieme o tom, že na strane poškodených je viacero exponovaných osôb. Dokonca vysokí štátni úradníci a ľudia z biznisu, športovci," dodal Milan. 

Podľa najnovších informácií nebankovka vylákala od klientov viac ako 50 miliónov eur. Peniaze mali byť určené na obchodovanie s rôznymi fondami na kapitálovom trhu. Firma sľubovala výnosy až do výšky 300 percent ročne. Koncom vlaňajška ale nebankovka prestala vyplácať peniaze. "V tomto prípade to funguje tak, že vyberáme peniaze od klientov. tých prvých vyplácame z tých posledných no a keď už nezoženieme tých ďalších, ktorí by financovali tých pred sebou, všetko padá, všetko krachne, všetci sú poškodení, nikto nemá peniaze," uviedol Marek Nemec, investigatívny novinár aktuality.sk.

V máji tohto roka urobila NAKA akciu s názvom Investor pre podozrenie z ekonomickej trestnej činnosti. S putami na rukách a následne vo väzbe skončil predseda predstavenstva Axe Capital Peter Béreš a advokát Ján Šofranko, ktorý je už ale od augusta na slobode. Najvyšší súd na podklade sťažnosti obvineného zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu a Jána Šofranka prepustil z väzby na slobodu.

Väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. "Senát Najvyššieho súdu uložil obvinenému viaceré povinnosti a obmedzenia a nariadil mu kontrolu technickými zariadeniami, respektíve technickými prostriedkami, konkrétne zariadením na určovanie polohy kontrolovanej osoby," ozrejmila Alexandra Važanová, hovorkyňa Najvyššieho súdu SR. 

Dozorujúci prokurátor vydal príkazy na zaistenie majetku obvinených. Kde skončili spomínané milióny zatiaľ nie je známe. "Nemáme informácie o tom, že by v trestnom konaní bol zaistený nejaký majetok čo sa týka financií," poznamenal Július Šáray, právny zástupca poškodených. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy