Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nelegálna skládka a škoda za niekoľko miliónov eur. Polícia obvinila konateľa
Zdielať na

Nelegálna skládka a škoda za niekoľko miliónov eur. Polícia obvinila konateľa

BRATISLAVA / Enviropolícia obvinila Bratislavčana, ktorý mal na viacerých miestach zhodnocovať odpad v rozpore so zákonom. Kauza sa týka aj čiernej skládky Farná v Ivanke pri Dunaji, na ktorú aktivisti poukazovali už pred niekoľkými rokmi.

Čierna skládka Farná sa nachádza na pozemkoch firmy, ktorej jediným konateľom je obvinený muž z Bratislavy. Ide o areál bývalého zberného dvora spoločnosti, ktorú vyšetrovali v súvislosti s odpadovou mafiou. No a rozbory tiež v minulosti ukázali jej závažné znečistenie. Skládka pritom stojí na bohatom zdroji prírodnej vody. "Názov Farná budeme žiaľ počúvať teraz často," vyjadril sa v minulosti Ján Budaj, bývalý minister životného prostredia. A tak sa aj stalo. Policajti zistili, že ešte v roku 2020 na tomto území protiprávne recyklovali odpad a to predovšetkým zeminu a betón. Využívali na to mobilné zariadenie.


Obvinený konateľ tak protiprávne zhodnotil 300-tisíc ton odpadu

Pochádzal predovšetkým zo stavieb a demolácií. Nebolo to ale jediné miesto, kde mal odpad nelegálne recyklovať. Využíval na to aj čiernu skládku v bratislavských Vajnoroch. "Pomocou mobilného zariadenia na zhodnocovanie mal zhodnotiť 88-tisíc ton odpadu," vysvetlila hovorkyňa PPZ SR, Denisa Bárdyová. Celkovo spôsobil škodu za takmer deväť miliónov eur. Podľa polície to mohlo mať aj negatívny vplyv na kvalitu ovzdušia. "Vyšetrovateľ podal prokurátorovi návrh na podanie obžaloby na obvineného 48-ročného muža z Bratislavy," dodala Bárdyová. "Po naštudovaní vyšetrovacieho spisu prokurátor rozhodne o ďalšom postupe," uviedol Juraj Chylo, hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 3 až 8 rokov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy