Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Politici o budúcnosti SIS: Nový šéf, ale aj nový spôsob fungovania
Zdielať na

Politici o budúcnosti SIS: Nový šéf, ale aj nový spôsob fungovania

BRATISLAVA / Aktuálne obvinenia bývalých šéfov Slovenskej informačnej služby ohrozujú reputáciu a dôveryhodnosť našej tajnej služby. Bývalý minister zahraničia a dlhoročný diplomat Rastislav Káčer hovorí, že SISka dobré meno vlastne nemala asi nikdy. Káčer rovnako aj niektorí politici volajú po legislatívnych zmenách. Obvinení šéfovia SIS boli nominanti hnutia SME rodina. Lenže Boris Kollár si myslí, že je v ich prípade všetko v poriadku.

Praktiky sa síce zjemnili, ale zneužívanie tajnej služby ostalo. Aspoň podľa policajného prezidenta Hamrana. V rámci akcie Rozuzlenie na údajne zmanipulovanej správe SIS pre poslancov spred dvoch rokov demonštroval, ako SIS pomáhala diskreditovať vyšetrovateľov citlivých politických káuz.

Nech dopadne vyšetrovanie akokoľvek, po tom, čo obvinili dvoch posledných šéfov tajnej služby má SIS značne pošramotenú reputáciu nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. "My sme nikdy nemali nejaké meno, veď sa vráťme do 90tych rokov voči slovenským spravodajským službám vládne vysoký stupeň nedôvery. Samozrejme, že nás to poškodzuje," konštatoval bývalý minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer. "Kto z európskych krajín nám odovzdá informácie do rúk nedôveryhodného predstaviteľa, ktorejkoľvek z týchto inštitúcii," reagoval predseda strany KDH Milan Majerský. "Samozrejme spravodajská komunita je veľmi vnímavá k okolnostiam tohto typu. Samozrejme, v spravodajskej komunite vznikajú reputačné riziká. Samozrejme sa o to zaujímajú," vysvetlil Tomáš Rulíšek, ktorý je dočasne poverený riadením SIS. 

SIS by podľa niektorých politikov nemala len hľadať nového šéfa, ale mal by sa hľadať aj iný spôsob jej ďalšieho fungovania. "Nech je zriadená inštitúcia, ktorá bude nad Slovenskou informačnou službou, Národným bezpečnostným úradom, políciou, ako je to v Čechách," navrhol Majerský. Slovenská informačná služba je teraz bez riaditeľa, obaja bývalí šéfovia Vladimír Pčolinský aj Michal Aláč boli nominantmi Hnutia Sme rodina, podľa ktorého paradoxne netreba meniť nič. "Pokiaľ by si každý plnil svoje úlohy a svoju prácu zodpovedne a dodržiaval zákon, tak by tento bordel v štáte nebol," reagoval Boris Kollár. 

Súvisiace články