Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
552. deň na Ukrajine: V Petrohrade sa konal pohreb Jevgenija Prigožina
Zdielať na

552. deň na Ukrajine: V Petrohrade sa konal pohreb Jevgenija Prigožina

KYJEV / Ukrajina tvrdí, že postupuje na južnom fronte neďaleko Robotyne. V Petrohrade sa konal pohreb Prigožina. Protivzdušná obrana zostrelila ukrajinské drony, tvrdí Rusko. ​Šéf ukrajinskej diplomacie nepredpokladá pokles západnej podpory.

Ukrajina tvrdí, že postupuje na južnom fronte neďaleko Robotyne

Kyjev 29. augusta (TASR) - Ukrajina v utorok uviedla, že jej sily prenikli hlbšie do ruských obranných línií na južnom fronte pri dedine Robotyne, ktorú oslobodili v pondelok. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Ukrajinské sily zaznamenali úspechy v smere od Novodanylivky na Verbove," povedal v utorok štátnym médiám hovorca generálneho štábu ukrajinskej armády Andrij Kovaľova. Dodal, že jednotky držia oslobodené územie a útočia na ruské delostrelectvo.

Ukrajinskí vojaci sa tiež pokúšajú obkľúčiť mesto Bachmut, ktoré ruské sily dobyli v máji. Promoskovský šéf Doneckej oblasti v utorok bagatelizoval ukrajinské úspechy. "Bočné strany sú držané. Situácia sa tam už stabilizuje," povedal pre ruské štátne médiá Denis Pušilin.

Protiofenzíva Kyjeva sa začala v júni, ale doterajší postup je pomalý. V porovnaní s ukrajinskými ofenzívami v minulom roku v Chersonskej a Charkovskej oblasti sú ruské obranné línie a mínové polia vybudované niekoľko kilometrov za frontovou líniou. Analytici tvrdia, že dobytie Robotyne dokazuje, že ukrajinské sily môžu preraziť ruské línie pri postupe smerom na juh.

V Petrohrade sa konal pohreb Prigožina

V Petrohrade sa v utorok konal pohreb zakladateľa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, ktorý zomrel minulý týždeň pri nehode lietadla na západe Ruska. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters. "Rozlúčka s Jevgenijom Prigožinom sa uskutočnila v uzavretom kruhu. Tí, ktorí sa (s ním) chcú rozlúčiť, môžu navštíviť Porochovský cintorín," uviedla Prigožinova tlačová služba na sociálnej sieti Telegram. Dodala, že Prigožina pochovali vedľa jeho otca. Pohreb šéfa vagnerovcov obklopovali tajnosti, pričom nebolo dopredu oznámené jeho miesto ani deň či čas konania. 

V utorok sa pritom v Petrohrade konal pohreb aj jedného z Prigožinových námestníkov, šéfa logistiky vagnerovcov, Valerija Čekalova, ktorý bol spolu s Prigožinom na palube havarovaného lietadla. Čekalova pochovali na petrohradskom cintoríne Severnoje, pričom na jeho pohrebe sa podľa Reuters zúčastnilo aj niekoľko žoldnierov z Vagnerovej skupiny. Kremeľ už v utorok avizoval, že ruský prezident Vladimir Putin sa nezúčastní na Prigožinovom pohrebe.

Prigožin (62) zomrel minulý týždeň v stredu pri havárii lietadla v Tverskej oblasti na západe Ruska. Lietadlo typu Embraer Legacy 600 smerovalo z Moskvy do Petrohradu, kde majú sídlo Prigožinove firmy, keď sa zrútilo. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) v nedeľu po vykonaní genetických testov potvrdil, že medzi obeťami pádu lietadla bol i šéf vagnerovcov. Na palube stroja sa okrem Prigožina nachádzalo deväť ľudí vrátane Čekalova a spoluzakladateľa vagnerovcov Dmitrija Utkina. K havárii prišlo presne dva mesiace po tom, čo sa Prigožin a jeho bojovníci nakrátko vzbúrili proti ruskému vojenskému vedeniu.

Protivzdušná obrana zostrelila ukrajinské drony, tvrdí Rusko

Ruská protivzdušná obrana zostrelila ukrajinské bezpilotné lietadlá nad regiónmi Tula a Belgorod. V utorok to oznámilo ministerstvo obrany v Moskve bez uvedenie spôsobenej škody či obetí. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Dva drony "zničila" protivzdušná obrana nad regiónom Tula južne od Moskvy, uviedlo ministerstvo obrany vo vyhlásení na sieti Telegram. Ďalšie bezpilotné lietadlo "zničili sily protivzdušnej obrany" nad pohraničným regiónom Belgorod v pondelok okolo 23.00 h moskovského času (21.00 SELČ), uviedlo ministerstvo v samostatnom vyhlásení.

Hlavné mesto Moskva a ďalšie ruské regióny sa v posledných dňoch stali terčom viacerých útokov ukrajinských bezpilotných lietadiel. Spôsobili len menšie škody, omnoho silnejší je psychologický význam útokov. Kyjev začiatkom leta prisľúbil, že "vráti" vojnový konflikt Rusku.

​Šéf ukrajinskej diplomacie nepredpokladá pokles západnej podpory

Ukrajina sa neobáva poklesu vojenskej pomoci zo strany Západu. Uviedol to v utorok na návšteve Francúzska šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. TASR informácie prevzala od agentúry AFP. "Nepociťujeme žiaden pokles podpory od Kongresu (USA) ani v Európskom parlamente," povedal Kuleba novinárom na tlačovej konferencii s francúzskou ministerkou zahraničných vecí Catherine Colonnovou.

"Vidíme, že niektorí ľudia v Amerike a tiež v Európe vyhlasujú, že by sme mali podporovať Ukrajinu menej. V Spojených štátoch je to spojené so začiatkom volebného cyklu," konštatoval Kuleba s tým, že Ukrajina "to prekoná". Colonnová zdôraznila potrebu objasniť Rusku, že čas nie je na jeho strane. "Francúzsko ponúkne a bude naďalej ponúkať všetku svoju podporu Ukrajine, vo všetkých oblastiach, aby pomohlo tejto krajine uplatňovať svoje legitímne právo na sebaobranu," uviedla ministerka.

Kuleba tiež odmietol myšlienku mierových rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom s tým, že mu nemožno veriť. Poukázal na príklade šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, bývalého Putinovho spojenca, ktorý zomrel minulý týždeň pri zrútení lietadla – dva mesiace po tom, ako spustil krátku vzburu proti ruskému vojenskému vedeniu. "Pán Prigožin bol v konflikte s pánom Putinom. Viedol rozhovory a dohodol sa na bezpečnostných zárukách. A potom ho Putin zabil. Nie je dôvod myslieť si, že Putin by sa správal inak pri iných rokovaniach," dodal Kuleba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy