Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kauza "veštenie za milión": Trestné stíhanie voči účtovníčke bolo zastavené
Zdielať na

Kauza "veštenie za milión": Trestné stíhanie voči účtovníčke bolo zastavené

PREŠOV / Na prešovskom súde v utorok, 15. augusta, pokračovalo pojednávania v prípade veštenia za vyše milión eur. V prípade spreneverených obecných peňazí v Šarišských Michaľanoch bolo zastavené trestné stíhanie voči bývalej účtovníčke. Žena, ktorá uskutočnila viac ako 400 prevodov na účty pochybných veštcov, bola podľa znaleckého posudku nepríčetná a v súdnom konaní vystupuje ako svedkyňa.

"Išlo to po kostoloch a gravírovať som to musela dať a na mená svätiť a prečistiť vás od zlého slova, lebo ste sa zrúhala pred Bohom, aby vám odpustil." Takto zneli správy od veštcov, ktorých na sociálnej sieti kontaktovala žena zo Šarišských Michalian. Za veštecké služby im spočiatku platila v desiatkach až stovkách eur. Neskôr cenník nabral iné sumy. Napríklad za pálenie sviečok a ďalšie rituály jej účtovali desiatky tisíc eur. Na úhrady poslúžili aj obecné peniaze, kde pracovala ako účtovníčka.

Na lavici obžalovaných má byť jeden z pochybných veštcov. Peniaze chodili na rôzne účty a ich majitelia mu mali potom peniaze odovzdávať. Prípad je stále v rovine dokazovania. "Môj klient je v tom vlastne nevinne. Celé toto obvinenie padlo naňho," uviedla Soňa Jacková, obhajkyňa obžalovaného.

V minulosti súd preveril aj kamerové záznamy z viacerých bankomatov, odkiaľ mali byť vyberané peniaze, ktoré posielala bývalá účtovníčka Šarišských Michalian. V utorok vypovedala svedkyňa – majiteľka jedného z účtov. Obhajoba tvrdí, že ten, čo sedí na lavici obžalovaných je obeťou spiknutia. "Buď je to nevierohodná výpoveď, alebo sa svedkyňa tiež stala obeťou podvodu," uviedla Jacková.

​Zástupcovia poškodenej obce sú rozčarovaní najmä z toho, že bolo zastavené trestné stíhanie voči bývalej účtovníčke, a to na základe znaleckého posudku, podľa ktorého bola v čase skutku nepríčetná. Zástupcovia obce aktuálne ešte stále nevedia, či sa zo zmiznutých peňazí do obecnej kasy aspoň časť niekedy vráti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy