Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nevyhovujúce podmienky v CPZ: V cele nameral takmer 31 stupňov
Zdielať na

Nevyhovujúce podmienky v CPZ: V cele nameral takmer 31 stupňov

BRATISLAVA / Verejný ochranca práv počas leta realizoval neohlásené kontrolné návštevy na celách policajného zaistenia. Najviac ho šokovala situácia, keď večer v jednej z nich nameral takmer 31 stupňov Celzia. Podnet tak posunul na políciu a ministerstvo vnútra.

Vyššie letné teploty sa odrazili aj na podmienkach umiestnenia v celách predbežného zadržania. Napriek otvorenému oknu bolo podľa verejného ochrancu práv v miestnostiach počas jeho kontrol pocitovo horúco, dusno a neprúdil tam žiaden vzduch. "Také najvypuklejšie zistenie bola teplota 30,9 stupňa, čo sa mi zdá byť neprimerané," uviedol Róbert Dobrovodský, verejný ochranca práv. Podľa zistení TV JOJ išlo konkrétne o 3 cely na v Galante, kde sa nachádza 6 lôžok. V čase kontroly tam však nikto nebol.

Podľa ombudsmana môže podozrivá osoba pod vplyvom teplotného šoku negatívne ovplyvniť svoje trestné stíhanie, a to napríklad neprečítaním si poučenia či priznanie sa k činu, ktorý nespáchal. Verejný ochranca práv preto žiadal o nápravu, a to buď umiestnením klimatizácie alebo ventilátorov do cely. "Buď ja osobne alebo moje kolegyne to pôjdu odkontrolovať na miesto," doplnil Dobrovodský.

Situáciu aktuálne rieši Centrum podpory v Trnave. "Sankcie ukladať nemôžem, ale môžem eskalovať celý prípad vláde SR alebo v správe pre NR SR. Viem kontaktovať výbor proti mučeniu a neľudskému zaobchádzaniu," priblížil Dobrovodský.

Polícia uvádza, že osoby v cele predbežného zadržania vo všeobecnosti sleduje a aj útvary ministerstva vnútra vykonávajú plánované, prípadne operatívne, kontroly. "Raz za 3 roky sa vykonáva štátny zdravotný dozor, pričom v prípade zistenia nedostatkov sa vydá termín na odstránenie, prípadne sa nevydá povolenie na užívanie cely," informovala Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy