Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Vodiči pozor! Horský priechod Donovaly je úplne uzavretý
Zdielať na

Vodiči pozor! Horský priechod Donovaly je úplne uzavretý

DONOVALY / Nesmierne vyťažený horský priechod Donovaly je od utorka, 15. augusta, úplne uzavretý a to spôsobuje aktuálne jednu z najväčších dopravných komplikácií na Slovensku. Z Banskej Bystrice sa na Liptov nedostanete celých 48 hodín. Za tento čas by tam mali s ťažkou technikou umiestniť most pre chodcov.

​Pre všetkých je to rozhodne skúška, mostík musia postaviť za dva dni. "Môžeme vidieť základové jamy s pripravenou základovou škárou a podkladaným betónom, na ktorý už budú priamo osádzané opory. Následne na nich pôjdu jednotlivé nosníky," priblížil Miloš Kreth, riaditeľ SSC IVSC Banská Bystrica.

Cez Donovaly sa zo stredného Slovenska až na Liptov dostať nedá. Vodiči musia plánovať iné trasy. "Obchádzkové trasy vedú cez horský prechod Čertovica, horský prechod Šturec. Situácia v doprave je pokojná, kolóny sa netvoria a vodiči rešpektujú dopravné značenie," informoval Vladimír Farkaš, KDI Banská Bystrica. 

Na Donovaly sa dostanú iba domáci alebo návštevníci hotelov, ktorí môžu na druhú stranu horského priechodu prejsť pešo. Je to logisticky náročná operácia, ktorú pripravovali niekoľko mesiacov dopredu. "Tento termín bol komunikovaný už takmer dva mesiace vopred a všetko smerovalo k tomu, aby bolo všetko pripravené aj skrz nejakých klimatických podmienok. Posledné dva týždne nám intenzívne pršalo, čo aj na stavbe spôsobilo nejaké zdržanie, ale nakoniec je všetko pripravené tak, aby to klaplo," uviedol Kreth.

Obmedzení sa na Donovaloch vodiči nezbavia ani po osadení mosta. Rekonštrukciou prechádzajú ďalšie úseky pod Starými Horami. Práce budú pokračovať minimálne do konca tohto roka.

Súvisiace články