Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kauza "veštenie za milión": Súd chce vypočuť svedkov, peniaze sú stále nezvestné
Zdielať na

Kauza "veštenie za milión": Súd chce vypočuť svedkov, peniaze sú stále nezvestné

PREŠOV / Na Prešovskom okresnom súde pokračuje kauza z obce Šarišské Michaľany, kde z obecnej kasy zmizlo viac ako milión eur. Súd má v pláne vypočuť svedkov, na účty ktorých mali smerovať platby. Kde presne peniaze skončili, zatiaľ zostáva záhadou.

Súd preveril kamerové záznamy z viacerých bankomatov, odkiaľ mali byť vyberané peniaze, ktoré posielala bývalá účtovníčka Šarišských Michalian. Zasielané boli na účty viacerých ľudí. "Môj klient tam stotožnený nebol, čiže on tie peniaze nevyberal," uviedla obhajkyňa obžalovaného Soňa Jacková. Kde v skutočnosti skončila taká obrovská suma peňazí, viac ako milión eur, sa stále nepreukázalo. Zástupcovia poškodenej obce sú rozčarovaní najmä z toho, že bolo zastavené trestné stíhanie voči bývalej účtovníčke, a to na základe znaleckého posudku, podľa ktorého bola v čase skutku nepríčetná.

"Obec mala možnosť podať opravný prostriedok, chcem sa opýtať, stalo sa tak alebo nie?" spýtal sa poslanec OcZ Šarišské Michaľany Ján Tutoky. "My sme stranou poškodenou, to znamená, že my máme možnosť podať opravný prostriedok k náhrade škody, čiže vaša otázka už nie je celkom korektne položená, pretože to tak nie je," opravil právny zástupca Šarišských Michalian Patrik Palša. Podľa prokurátora ale obec ako poškodená strana voči tomuto uzneseniu opravný prostriedok podať mohla, no to sa nestalo.

"Bolo uznesenie doručované všetkým stranám, aj poškodeným stranám, aj obci, aj pánovi zástupcovi, nikto z nich nevyužil možnosť podať sťažnosť. Je pravda, že podal podnet na paragraf 363 zástupca obce Šarišské Michaľany, avšak už bolo po lehote," skonštatoval prokurátor Okresnej prokuratúry v Prešove. Poslanci obecného zastupiteľstva, ale aj bežní občania, ktorí sa o prípad zaujímajú, sa pýtajú, prečo nebol vypracovaný ďalší znalecký posudok, ktorý by ich pochybnosti nepríčetnosti vtedajšej účtovníčky potvrdil alebo vyvrátil. Žiadna z dotknutých strán ho ale podľa prokurátora nenavrhla.

"Obec ako poškodená strana má právo navrhovať dôkazy, podávať opravné prostriedky. Nevyužila nič," oznámil prokurátor. "Zvažujeme, ako v tejto veci osloviť generálneho alebo špeciálneho prokurátora," vyhlásil poslanec OcZ Šarišské Michaľany Tomáš Koziak. Najbližšie pojednávanie sa bude konať o mesiac, v júli, predvolaní budú znalci aj ďalší svedkovia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy