Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Zabudnite na medveďov v cirkuse, tie slovenské chodia do domov
Zdielať na

Zabudnite na medveďov v cirkuse, tie slovenské chodia do domov

ĽUBOCHŇA / Už tri noci za sebou ničí majetok dedinčanov v Ľubochni na Liptove vo Veľkej Fatre medveď alebo medvedica. Jednému majiteľovi dokonca rozbil postupne tri včelstvá. A tri včelstvá jeho susedovi. Ľubochňania sa boja chodiť do vlastných záhrad. Dokonca mláďa navštívilo aj príbytok.

Domy na ulici s názvom Pod Fatrou sú situované pod fatranským pohorím. V dedine sa medveď motá okolo elektroplotku a zanecháva za sebou spúšť. "Rozbúchal mu úle. Podhrabal sa popod plot," uviedol sused včelára. "Máme tu veľa medveďov. Behajú po záhradách," priznala obyvateľka Ľubochne. Starosta obce Ľubochňa uvádza, že v ich doline sa nachádza 40 až 45 medveďov hnedých. "Treba ich chrániť, ale treba ich aj regulovať," dodal. 

Čoraz bližšie ľuďom

Obyvatelia Ľubochne majú s medveďmi nezvyčajné zážitky. Napríklad, malé medvieďa sa zatúlalo od matky a vošlo samo do domu. Domáci potom zavolali ochranárov. Aj v jeseni v záhrade si tento pán zažil svoje. "Medvedica prišla do záhrady, spravila si hniezdo a všetky slivky pojedla. Ploty máme tiež vysoké a prejde," opísal skúsenosť sused včelára.

​Pred dvomi týždňami takto mláďa medveďa uviazlo na strome nad dedinou, v blízkosti bola jeho matka. "Tá akcia musela byť veľmi rýchla, aby sme to dokázali spraviť, čo najskôr. Aj kvôli našej bezpečnosti," vysvetlil Dušan Krupa zo Zásahového tímu západ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy