Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ľudia majú strach vojsť do vlastných záhrad. Po okolí sa potuluje skupina medveďov
Zdielať na

Ľudia majú strach vojsť do vlastných záhrad. Po okolí sa potuluje skupina medveďov

RUŽOMBEROK / 3 noci strávil zásahový tím na ružomberskom cintoríne, kde počas hliadkovania zistili, že nejde o 4 medvede, ale je ich 5. Presnejšie má ísť o medvedicu s dvomi minuloročnými mladými a ďalších dvoch dospelých samcov. Ľudia z okolitých domov majú strach vojsť do svojich vlastných záhrad či na ulicu. O cintoríne ani nehovoriac.

"Všetky sviečky sú od jednej firmy, ktorá tam pridáva tuk a niečo sladké," uviedla Zuzana Badová, členka Zásahového tímu Západ.
No a medvede chodia ako na med, hľadajú si potravu na hroboch.

Sviečky sú pre medvede neskutočné lákadlo. "Potravy pre všetku zver je dosť a oni nie sú na tie sviečky odkázané. Je to len nejaký zvyk," priblížil Marek Veverica, vedúci Zásahového tímu Západ. 

​Členovia zásahového tímu sa snažia medvede plašiť, no aj napriek tomu sa medvede každú noc vracajú na ružomberský cintorín. "Jedince sú po vyplašení po pár minútach naspäť. Rozhodli sme sa pre inú verziu, elimináciu niektorých jedincov," doplnil Veverica.

V priebehu budúceho týždňa chcú odchytiť dvoch medveďov. Prvého vo veku asi 3 roky s hmotnosťou asi 60 kg a druhého približne 4-ročného s hmotnosťou asi 70 kg. "Následne tieto medvede budú eutanazované a vylúčené z populácie. Aj keby sme ich odplašili z tohto cintorína, začnú navštevovať iné cintoríny v okolí," uviedol Veverica.

Primátor Ružomberka už poslal otvorený list aj ministrovi životného prostredia. "Na základe výnimky žiadame o regulačný odstrel," upresnil Vladimír Miškovčík, hovorca primátora mesta Ružomberok. "Hlavne tu ide o to, aby sme ochránili ľudský život," uzavrela Badová.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy