Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Testy DNA objasnili starý prípad nájdených kostrových pozostatkov
Zdielať na

Testy DNA objasnili starý prípad nájdených kostrových pozostatkov

NITRA / Pred 21 rokmi sa v Nitre našli kostrové pozostatky a záhadný prípad sa teraz po rokoch policajtom podaril objasniť. Testy DNA ukázali, že išlo o muža z Hodonína, na ktorého boli vydané zatykače za závažné zločiny. Po rokoch bol ale súdom na žiadosť rodiny vyhlásený za mŕtveho.

Písal sa rok 1997

Okresný súd v Nitre vtedy vydal zatykač na 35-ročného muža. Rovnako ale aj súd v Rakúsku. V prvom prípade išlo o lúpež v druhom o podozrenie z vraždy. O štyri roky neskôr zberač železa v časti Čermáň v blízkosti skládky odpadu našiel ľudské pozostatky. Boli tam aj značkové tenisky a hodinky. Vtedy Nitrianske noviny priniesli článok aj s možnou podobizňou muža, ktorá bola urobená z lebky. Nikto sa ale neprihlásil, že by ho poznal. Kostra tam podľa vtedajších zistení ležala 2 až 5 rokov. "Išlo o kostrový nález, bez známok násilia a príčina smrti sa nepodarila zistiť," uviedla hovorkyňa KR PZ v Nitre, Viktória Borloková.

Po rokoch od mužovho zmiznutia sa na súd v Českej republike obrátila jeho manželka. Tá vtedy povedala, že odišiel z domu s tým, že si ide niečo vybaviť a viac sa nevrátil. Na základe žiadosti rodiny hľadaného bol muž v roku 2001 súdom vyhlásený za mŕtveho. Nitrianskym policajtom ale nájdené kostrové pozostatky, ako sa hovorí, nedali spávať. Po rokoch vyžiadali porovnanie vzoriek DNA. "Bolo vykonané porovnanie vzoriek DNA z kostrového nálezu a syna muža nezvestného. Z Kriminalistického a expertízneho ústavu prišiel výsledok 99,9 % zhoda," vysvetlila Borloková. Ukázalo sa tak, že mŕtvy bol skutočne Dušan, na ktorého boli vydané zatykače.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy