Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Parlament rozhodol: Školákom pribudne tretia hodina telesnej výchovy
Zdielať na

Parlament rozhodol: Školákom pribudne tretia hodina telesnej výchovy

BRATISLAVA / Žiaci na základných a stredných školách budú viac športovať. Každý týždeň by mali mať o hodinu telesnej výchovy navyše. Predkladatelia tohto návrhu z dielne OĽaNO tvrdia, že telesná a športová výchova je jediným predmetom, ktorý má priamy vplyv na fyzické aj duševné zdravie detí a mládeže. Združenie základných škôl Slovenska ale z toho nie je nadšené. Tvrdia, že proti pohybu detí nemajú nič, no v mnohých školách ani počas aktuálnych dvoch hodín nedosahujú požadovanú kvalitu pre nedostatok financií na dovybavenie telocviční.

Priestory telocviční na základných školách budú od septembra využívané o čosi viac. Žiaci budú mať telesnú výchovu povinnú minimálne trikrát do týždňa. Pred pár týždňami sme vám priniesli reportáž, v ktorej sa viacerí telocvikári či tréneri zhodli, že mnohým deťom chýba prirodzený pohyb, čo sa odzrkadľuje na ich zníženej výkonnosti. Otázne je, či im hodina týždenne navyše pomôže. Schválený návrh kritizuje Združenie základných škôl na Slovensku. Ako od septembra natlačia do rozvrhu ďalšiu hodinu telocviku, riaditeľka najväčšej školy v Bratislave zatiaľ netuší. Pravdou je ale aj to, že v porovnaní s okolitými krajinami sme s množstvom telesnej na školách na konci rebríčka.

"Dokonca v Maďarsku je to takmer trojnásobok hodín, oni majú vlastne 5 hodín týždenne," uviedol Branislav Antala, viceprezident Medzinárodnej federácie telesnej výchovy v Európe. Ďalšia hodina telesnej výchovy ale nepribudne na všetkých základných školách. Napríklad tie, ktoré majú menej ako päť tried, zostávajú v starom režime. "Keďže naša škola nedisponuje telocvičňou, tak vyučovanie telesnej výchovy prebieha na chodbe," vyjadrila sa riaditeľka ZŠ v Zubnom, Andrea Škubová. Pre tie školy, ktoré nemajú prístup k telocvični, bude novela platiť až od 1. septembra 2025. "Nemáme pocit nejakej diskriminácie, pretože tým, že sa nachádzame na dedine, tak verím, že naše deti majú dostatočný pohyb počas celého školského roka na detskom ihrisku a školskom dvore," dodala Škubová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy