Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pre zlú známku zabil učiteľa mačetou. Dostal výnimočný trest
Zdielať na

Pre zlú známku zabil učiteľa mačetou. Dostal výnimočný trest

ČESKÁ REPUBLIKA / Mladík vlani v marci zavraždil mačetou svojho učiteľa. Ten mu deň predtým dal päťku z technických prác. Vrchný súd v Prahe mu navýšil trest o dva roky. Odpyká si tak 14 rokov a stal sa najmladším väzňom s výnimočným trestom v Česku.

Učiteľ Ján Knaisl sa celý život venoval práci so študentmi. Keď dal pred rokom a štvrť päťku Miroslavovi Řehákovi, netušil, že si podpísal ortieľ smrti. Študent na neho zaútočil mačetou. Zranenia a sečné rany boli také vážne, že im podľahol. Polícia mladíka po dvoch dňoch vypátrala a vo februári ho za vraždu krajský súd potrestal. "Odsudzuje sa na trest odňatia slobody v trvaní 12 rokov," uviedol sudca Tome Frankič.

Obe strany sa voči výroku sudcu odvolali. Podľa štátnej zástupkyne bol 12-ročný trest nízky, žiadala o dva roky vyšší. Obhajca chcel prekvalifikovať vraždu na zabitie a trest do 10 rokov. Odvolací vrchný súd nemal s bývalým študentom zľutovanie. Nepomohol mu ani nízky vek, ani predchádzajúci čistý trestný register. Podľa senátu išlo o chladnokrvnú naplánovanú vraždu a trest mladíkovi ešte zvýšil. "Odvolací senát napadnutý rozsudok čiastočne zrušil a obžalovanému uložil trest odňatia slobody vo výške 14 rokov," uviedla Katarína Kolářová, hovorkyňa Vrchného súdu v Prahe. Pozostalým mladík musí zaplatiť 3 milióny korún. Proti tomuto výroku senátu už nie je možné podať odvolanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy