Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V Prešove si pripomenuli zosnulých hasičov Lacka a Toďora
Zdielať na

V Prešove si pripomenuli zosnulých hasičov Lacka a Toďora

PREŠOV / Na hasičskej stanici v Prešove si spomenuli na hasičov – Radoslava Lacka a Petra Toďora, ktorí prišli o život pri páde vrtuľníka pred šiestimi rokmi. Prípad stále nie je ukončený, i keď už padol rozsudok. Pilot, ktorého viní obžaloba, podal odvolanie.

Od tragédie, pri ktorej zahynuli dvaja veľkí profesionáli, ubehlo už 6 rokov. Spomienkou na nich, ale aj na to, čo sa stalo, je pomník na hasičskej stanici. Stalo sa to počas výcviku na leteckej základni. Všetko to videli aj kolegovia hasičov. Policajný vrtuľník sa zrútil k zemi. Pred súd postavil prokurátor pilota. Prípad stále nie je uzavretý. "Pre jednu veľkú chybu dvaja mladí hasiči odišli z tohto sveta," uviedol Peter Toďor starší, otec zosnulého hasiča.

Rozsudok v prípade padol pred necelým rokom. Pilota prvostupňový súd uznal za vinného a odsúdil ho na dva roky väzenia s tým, že trest mu podmienečne odložil na dobu troch rokov.

Sudca pri odôvodnení verdiktu pripustil, že boli pri výcviku zvolené nevhodné nosidlá, ako to predostreli znalec i obhajoba, ale aj to, že samotný vrtuľník nebol vhodný na daný typ cvičenia. Podľa neho však išlo o skutočnosti, ktoré síce mali vplyv na túto nehodu, no neboli jej príčinou. 

"Bolo preukázané, že išlo o skúseného pilota. Sme toho názoru, že jeho reakcia nebola adekvátna," priblížil prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove. "Nesúhlasíme, podľa nás nebola preukázaná vina nášho klienta," oponoval Ján Dulovič, obhajca obvineného pilota. "Vec je aktuálne v štádiu prípravy na verejné zasadnutie, ktorého termín zatiaľ vytýčený nebol," uzavrela Ivana Petrufová, hovorkyňa Krajského súdu v Prešove.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy