Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kto preplatí lieky na výnimku? Poisťovne ich nezvládajú preplácať
Zdielať na

Kto preplatí lieky na výnimku? Poisťovne ich nezvládajú preplácať

BRATISLAVA / Aktuálny vývoj nákladov v liekovej politike ukazuje, že v slovenskom zdravotníctve nie je dostatok peňazí. Poisťovne napríklad nezvládajú preplácať lieky na výnimku. Spoluúčasť pacienta by však znamenala vyššie doplatky alebo pripoistenie.

"Realita je taká, že zdravotníctvo zadarmo neexistuje. A buď budeme mať zdravotníctvo kvalitné a dostupné, alebo ho budeme mať lacné. Nedá sa všetko naraz," priblížil Martin Kultan, generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera. Náklady na lieky sa zvýšili medziročne o niečo vyše 10 %, preto je len otázkou času, kedy sa preplácanie liekov na výnimku stane nedostupným. 

"A keďže výdavky stále narastajú, tak takisto potrebujeme vyššie príjmy do zdravotného poistenia. To je jednoznačne cesta," uviedla Monika Lainczová, manažérka odboru liekovej politiky zdravotnej poisťovne Dôvera. "Buď sa sektor dofinancuje, alebo bude musieť dôjsť k škrtom, ktoré by sa mohli negatívne prejaviť, či už na poskytovateľov alebo pacientom," zhodnotil Kultan.

Aby boli pacientovi preplácané lieky na výnimku, musia byť splnené nasledovné podmienky. "Pre pacienta to musí byť jediná terapeutická alternatíva, zároveň musia byť vyčerpané všetky možnosti liečby hradenej na základe verejného zdravotného poistenia," priblížila Lainczová. Ďalej musí existovať dôkaz o účinnosti a bezpečnosti liečby a samotná poisťovňa musí disponovať prostriedkami na úhradu liekov.

Za chýbajúce financie v liekovej politike podľa poisťovne môžu aj zlé rozhodnutia v liekovej politike. "Na konkrétnych ukážkach v liekovej politike sme platili viac akoby sme mali. A tie sumy sú v desiatkach až stovkách miliónov eur," povedal Kultan.

Medzi rokmi 2018 až 2022 neboli ceny liekov určené správne. "Keď jeden liek stojí sto eur a druhá firma by ho chcela predávať za 110 eur, tak zdravotné poisťovne by mali platiť stovku a zvyšok by mal byť doplatok pacienta," doplnil Kultan. Ceny, ktoré platíme za lieky na Slovensku, mali byť priemerom troch najnižších v rámci EÚ. Nepomohla nám ani protiprávna kategorizácia niektorých liekov, ktorá sa ale medzičasom upravila.

Pri súčasnej situácii je podľa slov riaditeľa poisťovne nevyhnutné, aby sa zaviedla spoluúčasť pacientov. "Či už formou doplatkov, pripoistenia alebo spoluúčasti na zdravotnej starostlivosti, samozrejme, so všetkými ochrannými mechanizmami pre tých, ktorí si to nemôžu dovoliť," uviedol Kultan. "Akékoľvek doplatky by sa zaviedli, musia byť transparentné. Pacient by mal vedieť, za čo by mali platiť," doplnila Lainczová.

V porovnaní s inými krajiny dávame na zdravotníctvo iba 7,2 % HDP na obyvateľa. Priemer krajín OECD je 9,7 %, susedné Česko má presne o 2 % viac ako my. Také Nemecko dáva až 12,8 %.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy