Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Policajný inštruktor, ktorý postrelil študentku, mal podobný incident už v minulosti
Zdielať na

Policajný inštruktor, ktorý postrelil študentku, mal podobný incident už v minulosti

BRATISLAVA / Inštruktor, ktorý postrelil mladú kadetku má ďalší problém. Vladimír Šeparnev zlyhal už aj v minulosti. Na akadémií počas jeho výuky padol z rúk študenta ostrý výstrel zo samopalu. Kadeti sa vtedy učili zaobchádzať so zbraňami a medzi cvičné sa dostal aj ostrý náboj. Bývalá rektorka sa bráni, že o ničom nevedela. Na prípad ako prvý upozornil denník SME.

Asi 30-tka Študentov počas riadneho vyučovania pod dozorom pedagógov dostala do rúk zbrane. Samopaly vzoru 58 nabíjali, vybíjali či skúšali stláčať spúšť. Náboje im na školský strelecký polygón doniesol práve Šeparnev. Podľa denníka SME počas hodiny sa zrazu ozvala silná rana. Vystrelil ostrý náboj, ktorý preletel niekoľkými stenami a skončil v plechovej skrini. "Jeden z tých kadetov si zobral cvičné náboje, no neboli tam len cvičné náboje zjavne, bol tam aj ostrý náboj a tento náboj v zásade pri manipulácií so zbraňou vystrelil," uviedol Marko Polakovič, splnomocnenec poškodenej.

Streľbu zo samopalu nahlásil po roku a pol sám študent, ktorý na hodine vystrelil. Šeparnev mal dokonca stáť pred kadetmi a pohybovať sa pred hlavňami samopalov. Dokonca mu mal prikázať, aby vystrelil smerom k nemu. To on odmietol a zbraň predtým, ako stlačil spúšť, namieril vedľa Šeparneva smerom k zemi. "O to je to horšie, že niekto, kto má teoreticky učiť mladých kadetov narábať so zbraňou, by vydal príkaz, aby na seba de facto mierili a na seba strieľali," povedal Roman Mikulec, dočasne poverený minister vnútra.

Incident spred dvoch rokov sa oficiálne nikdy neriešil a Šeparnev potrestaný nebol. Bývalá rektorka Lucia Kurilovská tvrdí, že o streľbe zo samopalu z roku 2021 nevedela a dozvedela sa o nej až po tom, ako Šeparnev postrelil Mišku. "Akadémia nič nechcela ututlať, práve naopak - v momente, keď sme sa dozvedeli, že sa niečo takéto stalo, tak sme to hneď riešili. Inými slovami, prítomní pri tom incidente vtedy na jeseň 2021 boli študenti a pán Šeparnev. Študenti to neoznámili, čiže nikto tento incident neoznámil," priblížila Kurilovská.

"O tomto incidente vedeli jednoznačne aj zamestnanci akadémie," vyhlásil Polakovič. Kurilovská uviedla, že keby o tom vtedy vedeli, rozhodne by sa všetky veci riešili ináč. "Opakovane sa takáto chyba stala, opakovane bol ostrý náboj v zbrani a vystrelil tam, kde vôbec vystrelil nemal, čo v podstate pre moju klientku znamenalo trvalé poškodenie zdravia na celý život," povedal Polakovič.

Podľa splnomocnenca poškodených išlo o trestný čin všeobecného ohrozenia a keby sa pred rokmi proti Šeparnevovi zasiahlo, jeho klientka nemusela prísť k úrazu. "Ja to vnímam ako veľmi nezodpovedný prístup zo strany Akadémie či pána Šeparneva," povedal Polakovič.

Výstrelom sa zaoberá polícia. Úrad inšpekčnej služby zas preveruje postupy Akadémie. "Či už to bolo systémové zlyhanie alebo zlyhanie jednotlivca, na to si musíme počkať," doplnil Mikulec. Oslovili sme aj advokáta Šeparneva, ten sa ale k prípadu vyjadrovať nechce. Jeho klientovi hrozí za postrelenie Mišky jeden až päť rokov za mrežami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy