Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Smutné výročie: Od poslednej rozlúčky s utýranou Luckou uplynulo 10 rokov
Zdielať na

Smutné výročie: Od poslednej rozlúčky s utýranou Luckou uplynulo 10 rokov

BRATISLAVA / Od poslednej rozlúčky s Luckou Luknárovu, utýranou vlastnou matkou a otčimom, už uplynulo 10 rokov. Tento prípad otriasol celou spoločnosťou, nakoľko dievčatko rodičia po smrti neuveriteľne dlho skrývali v byte. A keď sa ich zločin prevalil, nemal ju ani kto pochovať. O všetko sa vtedy postaral redaktor TV JOJ Rasťo Striško. Vďaka nemu nebolo dievčatko pochované ako číslo.

Aj vďaka tomuto skutku má dlhodobo brutálne týraná Lucka miesto na posledný odpočinok. A tiež miesto, kde jej dobrí ľudia prinesú kvietok a spomenú si na ňu. Dnes by už Lucka mala krásnych 18 a ako plnoletá by sa tešila zo života. Toto je ale nedopriala vlastná matka a otčim.

Luckina mama svoj čin stále neoľutovala

Úmysel Hrotákovcov Lucku zavraždiť sa počas súdneho procesu preukázať nepodarilo, ale ohavné fyzické týranie len 5-ročného dievčatka áno, za čo to dostali vysoké tresty. Otčim Juraj dostal úhrnný trest 18,5 roka a matka Alexandra 14 rokov. A zatiaľ čo Hroták svoj čin oľutoval, Luckina mama ešte stále nie.

Lucka prežívala ukrutné a zdrvujúce bolesti a aj to, že jej rodičia odopierali zdravotnú starostlivosť. Ranu smrti je po dlhodobom týraní dal Hroták, v dôsledku čoho nastalo krvácanie do mozgu. Je definitívne jasné, že keby dostala lekársku pomoc, dnes by ešte žila.

Štát úplne zlyhal

Na tomto prípade bolo zarážajúce aj to, že odsúdení Hrotákovci telíčko malej Lucky skrývali v byte tri roky. Jeho skelet našli v hroznom stave. Po celý ten čas Lucka nikomu nechýbala - neozval sa pediater, materská škola, ani sociálny pracovník. 

"Už od roku 2014 platí, že rodičia majú povinnosť ohlásiť úradom práce, že pokračujú v starostlivosti o dieťa vo veku od 3 rokov, alebo že dieťa začne navštevovať materskú školu. Vďaka tomuto opatreniu má štát dostupné informácie o starostlivosti o deti. Ak to rodič neohlási, úrad môže následne vykonať kontrolu v rodine," informovala Rovenská. Zároveň od začiatku roka funguje aj inšpekcia v sociálnych veciach, ktorá dohliada aj na poskytovanie kvalitnej starostlivosti o deti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy