Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Dobrovoľníci z Holandska pomáhajú v slovenskej osade
Zdielať na

Dobrovoľníci z Holandska pomáhajú v slovenskej osade

PEZINOK / Patrí medzi najmenšie rómske osady. Je pri Bratislave v meste Pezinok a žije v nej viac detí než dospelých. Hovoríme o osade Glejovka, o ktorú sa zaujímajú zahraničné neziskové organizácie. Vďaka Holandskej pomoci v nej majú deti z osady komunitné centrum. O život ľudí v Glejovke sa Holanďania zaujímajú natoľko, že k nim na tri týždne prišla pracovať mladá holandská rodina s malým dieťaťom.

"Pracujem manuálne ale naozaj rád. Vlastne mi fyzická práca šetrí aj peniaze za posilňovňu," hovorí žartom mladý holandsky podnikateľ a dobrovoľník Jacco van Sandijk, ktorý v osade pri železničnej trati plní kontajner s odpadkami. S manželkou a dcérkou prišli do osady na tri týždne spoznať prácu ich kolegov a život miestnej komunity. "Pred mesiacom sme odišli z Ghany - všade tam boli smeti, špina a smrad. Ľudia vykonávali potrebu kdekoľvek. Som na Slovensku, v modernej krajine a situácia v tejto komunite je, žiaľ, rovnaká," opísal Jacco. 

Pred pár dňami urobil deťom ihrisko, no takmer okamžite ho zničil chlap z osady, ktorý na mieste bude stavať svoj dom - ilegálne. Všetky domy osadníkov sú postavene na čierno. Keď Jacco začal čistiť inú plochu pre ihrisko, z mesta mu povedali, nech to nerobí, lebo tam bude zberný dvor. "Ľudia v Glejovke žijú a sú súčasťou tohto mesta. Lenže sú segregovaní, a to je veľmi zlé," uviedol Jacco.

Milan Hýll vedie komunitné centrum Armády spásy v Glejovke. "Oni majú v Holandsku tiež svoje problémy, ale nemajú tam takéto segregované komunity, takže toto bol pre nich šok vidieť v akom prostredí tu ľudia žijú," uviedol Milan Hýll, oblastný riaditeľ sociálnych služieb a školstva. 

Na starej sedačke sa hrajú malé deti, medzi domami si ďalšie dve dievčatá kreslia farbičkami. Bez holandskej pomoci by miestne deti takéto zázemie nikdy nemali. "Pracujem tu už 16 rokov. Nezamestnanosť, chudoba, neplnenie povinnej školskej dochádzky a samozrejme bývanie - to sú najväčšie problémy osady. Chodia sem aj z mesta terénne sociálne pracovníčky, ale stále je to málo," opísal Hýll.

V miestnom parku sa stretávam s Jaccovou manželkou, pracuje pre Armádu spásy a cestuje po svete za ľuďmi v núdzi. "Problém je to, ako sa k týmto komunitám spoločnosť správa. Sú odsunutí nabok, akoby na opustenom ostrove, a to je potom ťažké," opísala Geralda van Sandijk.

Jacco v rómskej osade zasadil strom a komunitné centrum ozdobil živými kvetmi. S manželkou a s dcérkou odchádzajú z Glejovky aj zo Slovenska a o pár týždňov budú pomáhať v táboroch s utečencami v Jordánsku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy