Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prví študenti autoškôl absolvovali nové elektronické testovanie. Čo hovoria na testy?
Zdielať na

Prví študenti autoškôl absolvovali nové elektronické testovanie. Čo hovoria na testy?

BRATISLAVA / Perá vymenili za počítače a priestory autoškôl za dopravné inšpektoráty. Nové testy si mali možnosť ako prví vyskúšať uchádzači z Bratislavy. Policajti si od nových testov sľubujú kvalitnejších šoférov či menej korupcie pri skúškach. Na druhej strane, nie všetky otázky sú zrozumiteľné.

​V utorok, 4. apríla, si siedmi žiaci autoškoly ako prví na Slovensku vyskúšali nový typ testovania z teoretickej časti. Staré papierové testy mali 27 otázok. Nové online testy majú otázok 40 a maximálny počet bodov je 100. Na to, aby uchádzač prešiel potrebuje bodov aspoň 90. Celé testovanie sleduje kamera. Otázok je po novom približne 1 400.

"Vy 17-roční ak prospejete, od zajtra môžete ísť na oddelenie dokladov v mieste trvalého bydliska so zákonným zástupcom. Tam uvediete osoby, s vodičským oprávnením viac ako 10 rokov, ktoré s vami budú jazdiť," vysvetľoval policajt ďalší postup žiakom autoškoly. 17-roční vodiči musia jazdiť s takýmto človekom minimálne tri mesiace. "To znamená, že ak by ste mali aj za mesiac 18 rokov, ešte stále tri mesiace musíte jazdiť s tou osobou," doplnil policajt.

Žiaci mali na test pol hodinu. "Dnes v Bratislave boli vykonané prvé elektronické skúšky žiadateľov o vodičské oprávnenie. Podľa nášho názoru dopadli dobre. Prospelo 85 percent žiadateľov," informoval Milan Pilip, riaditeľ dopravného inšpektorátu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. 

"Spravil som, ale boli tam niektoré otázky, ktoré som nečakal. Mal som 96 zo 100. Pripravoval som sa na to tak, že som si stiahol aplikáciu autoškoly a tam som si robil tie úlohy. Je tam nová aktualizovaná verzia skúšok," opísal svoju skúsenosť žiak autoškoly.

Niektoré otázky podľa študentov nedávali moc zmysel. Problém s online formou budú mať pravdepodobne hlavne staršie ročníky. A nie len oni. "Horšie si myslím, že to bude pre tých, čo budú robiť nejaké preskúšanie alebo iné vodičské oprávnenie. Napríklad na skupinu C, E a podobne. Tí s tým môžu mať problém," uviedol Martin Sokol, majiteľ autoškoly.

Praktická časť zostáva po starom. "Najprv parkovisko, a potom sa pôjde jazdiť do premávky, kde by sa malo ísť nejakých 25 minút," doplnil Sokol. Cena za klasický vodičský preukaz skupiny B sa aktuálne v Bratislave pohybuje okolo 1 100 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy