Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Iba 10-ročný chlapec bodol nožom do chrbta svojho kamaráta. Trest ho minul, rovnako aj jeho rodičov
Zdielať na

Iba 10-ročný chlapec bodol nožom do chrbta svojho kamaráta. Trest ho minul, rovnako aj jeho rodičov

HORNÝ ZEMPLÍN / Moje dieťa takmer zostalo na invalidnom vozíku, ale útočníka aj tak nepotrestajú. To sú slová matky 14-ročného chlapca, ktorého bodol kuchynským nožom do chrbta 10-ročný kamarát. Polícia totiž v prípade trestné stíhanie oficiálne zastavila.


Ide o závažný skutok a útočníka zachránil pred trestom iba jeho vek. Potrestaní nebudú ani rodičia. Štáb TV JOJ navštívil mamu zraneného chlapca a jej prvou reakciou bolo veľké sklamanie. "Nespravodlivo to spravili, že nikto nebol stíhaný preto. To nebolo, že ruku mu polámali alebo nohu, ale bodli ho nožíkom," vyjadrila sa mama bodnutého chlapca. Podľa polície je páchateľom len 10-ročné dieťa. V prípade bolo vedené trestné stíhanie vo veci ublíženie na zdraví.

Incident sa stal zhruba pred dvoma mesiacmi

Chlapci hrali karty, o jedno euro. Podľa ich verzie vyvolala agresivitu u 10-ročného dieťaťa prehra. Vzal kuchynský nôž a bodol ním o 4 roky staršieho kamaráta do chrbta. "Hovorili, že ten špic nožíka, keby išiel do tej žily pri chrbtici, chlapec by ostal na vozíku," opísala mama bodnutého chlapca. Polícia vyšetrovanie oficiálne ukončila – bez vinníka aj bez trestu. "Vyšetrovanie, ktoré bolo vedené pre podozrenie z prečinu Ublíženie na zdraví, bolo povereným príslušníkom vzhľadom na vek podozrivého ako aj na okolnosti prípadu zastavené," vysvetlil vedúci oddelenia komunikácie a prevencie KR PZ v Prešove, Daniel Džobanik. "A v takom prípade nie sú zodpovední ani rodičia," uviedla expertka na trestné právo, Lucia Kurilovská.

Do týchto prípadov by mali vstúpiť sociálni pracovníci a s rodinou pracovať. Otázkou totiž zostáva, aký vplyv bude mať táto situácia, keď vážny trestný čin zostal bez trestu, na ďalšie konanie dieťaťa a jeho rodičov. A či vôbec dôjde k náprave. "Orgán v prvom kroku vyhodnotí situáciu dieťaťa a určí mieru ohrozenia vyplývajúceho z konkrétneho činu. Na základe zistení aplikujeme opatrenia s cieľom stabilizovať dieťa a jeho rodinu a poskytnúť podporu a pomoc nevyhnutnú pre zamedzenie podobného konania či neštandardných prejavov dieťaťa v budúcnosti," vyjadrila sa Barbora Túrosová, hovorkyňa ÚPSVaR SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy