Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Najvyšší súd rozhodol: Obvinený košický župan Rastislav Trnka zostáva stíhaný na slobode
Zdielať na

Najvyšší súd rozhodol: Obvinený košický župan Rastislav Trnka zostáva stíhaný na slobode

BRATISLAVA / Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka nateraz za mreže nepôjde ani po rozhodnutí Najvyššieho súdu. Ten v pondelok, 27. februára, rozhodoval o tom, či budú košického župana vyšetrovať na slobode alebo za mrežami. Súd síce dôvody väzby nevidel, no na rozdiel od Špecializovaného trestného súdu skonštatoval, že dôvody samotného trestného stíhania pre pochybný nákup cestných sypačov sú opodstatnené.

​Po tom, ako Špecializovaný trestný súd košického župana do väzby nevzal, jeho kroky zamierili na Najvyšší súd. Prokurátor totiž trval na tom, aby bol Trnka väzobne stíhaný. Kladie mu za vinu, že kraj aj jeho rozhodnutím prišiel pri nákupe nákladných áut na zimnú údržbu ciest o státisíce eur. Navyše podľa prokuratúry po vopred dohodnutom verejnom obstarávaní s vybraným dodávateľom. "Ide o komplikované ekonomické vzťahy, ktoré sa vyvíjali už od druhého polroka 2019. Ide o dve verejné obstarávania, ktoré na seba nadväzovali," informoval prokurátor ÚŠP Martin Tamaškovič.

Toto ale nie sú jediné Trnkove opletačky. V hľadáčiku vyšetrovacích orgánov je aj v prípade ďalšieho pochybného obstarávania. Pre nákup monitorovacích teplomerov počas pandémie covidu ale zatiaľ pred súdom v hre nie je. "Vzhľadom na kritériá, za akých je možné vzniesť obvinenie, tieto zatiaľ neboli splnené," pokračoval Tamaškovič. Obhajoba podobne ako na nižšom súde pred súdom namietala, že je podľa nej obvinenie založené na jedinej výpovedi. Čo ale spochybňoval prokurátor ďalšími dôkazmi. Samotný Trnka pred súdom vypovedať odmietol. To mu ale senát s pripomenutím utorkovej (21.2.) tlačovej konferencie v Košiciach vytkol.

"Vypovedať som odmietol, pretože je to moje právo a vyjadril som sa už pred vyšetrovateľom," povedal Trnka. Súd sa nakoniec s argumentmi prokurátora nestotožnil a Trnku do väzby nevzal. "Nezistili sme dôvody na väzbu v tomto štádiu konania a nemožno len, pretože je niekto funkcionár nejakej organizácie, automaticky povedať, že sa bude dopúšťať kolúzneho správania," uviedol sudca Najvyššieho súdu Peter Hatala. "Ja sa chcem poďakovať aj po tom, ako ŠTS rozhodol o tom, že nevidí dôvody na kolúznu väzbu a že to potvrdil aj Najvyšší súd SR. Naďalej budem obhajovať svoje práva, pretože sa cítim nevinný v plnom rozsahu," vyjadril sa ďalej Trnka.

Tak ako prišiel, aj odchádzal Rastislav Trnka zo súdu v sprievode svojej advokátky. Naďalej ale podľa Najvyššieho súdu dôvody na jeho trestné stíhanie pretrvávajú. Napriek tomu samotný župan ostáva aj naďalej vo svojej funkcii. Osobnú zodpovednosť voči sebe vyvodiť nateraz neplánuje. "Ja zatiaľ nevidím dôvod na to, aby som sa vzdával svojho práva na prezumpciu neviny. Takže, áno, ostávam vo funkcii," uzavrel Trnka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy