Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Akcia Valentín: NAKA zasahuje na východe Slovenska, zadržať mali košického župana
Zdielať na

Akcia Valentín: NAKA zasahuje na východe Slovenska, zadržať mali košického župana

KOŠICE / Po akcii Národnej kriminálnej agentúry skončil medzi zadržanými osobami aj predseda Košického samosprávneho kraja, Rastislav Trnka. Jeho meno sa pred časom spomínalo v kauze predraženého nákupu teplomerov v čase koronakrízy. Na prípad vtedy ako prvý upozornil Denník N. Prípadov, pri ktorých musel Trnka vysvetľovať konanie župy, bolo viac.

Zásah sa má týkať dokumentovania ekonomickej trestnej činnosti. "V tejto chvíli nemôžeme povedať viac, aby sme neohrozili účel trestného konania. Akonáhle to situácia dovolí, poskytneme viac," uviedla polícia na sociálnej sieti. 

Ako uviedol portál Aktuality.sk, medzi zadržanými má byť košický župan Rastislav Trnka. Podľa Úradu špeciálnej prokuratúry bolo obvinených celkovo päť osôb. "Doposiaľ bolo vo veci vznesené obvinenie celkovo 5 osobám, a to pre pokračovací zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe," uviedla špeciálna prokuratúra na sociálnej sieti. 

"Po mesiacoch klamstiev a zľahčovania počas kampane sa ukázalo, že košického župana jeho kauzy dobiehajú. Machinácie vo verejnom obstarávaní pri predraženom nákupe teplomerov, tatroviek, netransparentné obstarávania opráv ciest, či účelové nákupy pozemkov, ktoré župa predtým predala, nemohli zostať bez povšimnutia polície. Je mi len ľúto, že vďaka netransparentnej kampani sa Trnkovi pri župných voľbách opäť podarilo oklamať obyvateľov košického kraja a že ho opäť zvolili do funkcie," povedal Richard Raši, bývalý primátor Košíc.

Po niekoľkých dňoch strávených v Bruseli ho čakalo ráno doma na Slovensku prekvapenie v podobe razie Národnej kriminálnej agentúry. Čo musel vysvetľovať elitným kriminalistom podľa oficiálnych informácií nevedno. Úrad Košického samosprávneho kraja ostal bez šéfa. Košický župan dnes do práce neprišiel. Pred média predstúpil hovorca. "Na Úrade Košického samosprávneho kraja v súčasnosti nedisponujeme žiadnymi oficiálnymi informáciami o zadržaní pán župana. K už medializovaným informáciám sa z objektívnych dôvodov momentálne nebudeme predbežne vyjadrovať," uviedol hovorca KSK Michal Hudák. 

Zadržaného košického župana predviedli na Národnú kriminálnu agentúru. Polícia je nateraz v informovaní opatrná. "Ide o akciu s krycím názvom VALENTÍN, ktorá je zameraná na dokumentovanie ekonomickej trestnej činnosti," spomenul hovorca Prezídia policajného zboru Michal Slivka. Mobilný telefón župana bol po celý deň vypnutý. Spolu s Trnkom dnes NAKA zadržala aj ďalšie osoby. Polícia už v minulosti potvrdila, že pri nákupe sypačov preverovala podozrenie z machinácie pri verejnom obstarávaní. Či to súvisí s aktuálnou raziou sme sa nedozvedeli. "Chod úradu je ale zabezpečený a funguje riadne ďalej," dodal Hudák. 

Kauza teplomery

Košický župan Rastislav Trnka obhajoval jeho podozrivý nákup teplomerov. Tentoraz pred poslancami samosprávneho kraja. Kauza, ktorá prerástla hranice kraja, však zdá sa bude mať aj ďalšiu dohru. Svoj výjazd do metropoly východu už avizujú viaceré štátne kontrolné orgány. O prípade vtedy ako prvý informoval Denník N.

V mimoriadnom bode počas online zasadnutia Košického samosprávneho kraja jeho predseda Rastislav Trnka obhajoval nákup, pri ktorom mnohí prinajmenšom zodvihli obočie. Teplomery, do budov patriacich do správy košického kraja. 96 kusov. Za raz toľko peňazí, ako ich nakúpili v iných krajoch. Dovedna za viac ako 83-tisíc eur. Kauza od jej prevalenia nabrala na obrátkach. 

"My sme neobstarávali len teplomery, ale riešili sme aj ich inštaláciu a predĺženú záruku," uviedol vtedy Trnka na svoju obranu. Župan argumentoval tým, že teplomery sú lepšie ako tie, ktoré nakúpili v iných krajoch. "Vie merať teplotu na väčšiu vzdialenosť a meria aj v chladnejšom prostredí," povedal Trnka. 

Podľa politických oponentov by mal predseda košickej župy po údajne pochybnom nákupe teplomerov odstúpiť a vzdať sa svojej funkcie. On sám tvrdil, že všetko bolo v poriadku a niekto tu rozohral nečestnú partiu. "Reálne tieto teplomery za 800 eur jeden kus, nám signalizujú len červenú diódu alebo zelenú diódu, že buď má človek teplotu, alebo nemá. To je všetko, čo momentálne od nich máme," povedal vtedy poslanec KSK Milan Potocký. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy