Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Košický župan Rastislav Trnka má na krku ďalšiu kauzu. Tentokrát musel vysvetľovať nákup predražených teplomerov
Zdielať na

Košický župan Rastislav Trnka má na krku ďalšiu kauzu. Tentokrát musel vysvetľovať nákup predražených teplomerov

KOŠICE / Košický župan Rastislav Trnka obhajoval jeho podozrivý nákup teplomerov. Tentoraz pred poslancami samosprávneho kraja. Kauza, ktorá prerástla hranice kraja však zdá sa bude mať aj ďalšiu dohru. Svoj výjazd do metropoly východu už avizujú viaceré štátne kontrolné orgány. O prípade ako prvý informoval Denník N.

V mimoriadnom bode počas online zasadnutia Košického samosprávneho kraja jeho predseda Rastislav Trnka obhajoval nákup, pri ktorom mnohí prinajmenšom zodvihli obočie. Teplomery, do budov patriacich do správy košického kraja. 96 kusov. Za raz toľko peňazí, ako ich nakúpili v iných krajoch. Dovedna za viac ako 83-tisíc eur. Kauza od jej prevalenia nabrala na obrátkach.

"My sme neobstarávali len teplomery ale riešili sme aj ich inštaláciu a predĺženú záruku," uviedol Trnka na svoju obranu. 

Župan na svoju obranu argumentuje tým, že teplomery sú lepšie ako tie, ktoré nakúpili v iných krajoch. "Vie merať teplotu na väčšiu vzdialenosť a meria aj v chladnejšom prostredí," povedal Trnka. 

Podľa politických oponentov by mal predseda košickej župy po údajne pochybnom nákupe teplomerov odstúpiť a vzdať sa svojej funkcie. On sám tvrdí, všetko bolo v poriadku a niekto tu rozohral nečestnú partiu. 

"Reálne tieto teplomery, za 800 eur jeden kus nám signalizuje len červenú diódu alebo zelenú diódu, že buď má človek teplotu alebo nemá. To je všetko, čo momentálne od nich máme," povedal poslanec KSK Milan Potocký. 

"Viem si úplne jasne predstaviť situáciu aká by bola, keby to garde bolo úplne opačné a vy by ste sedeli v poslaneckej lavici 5 rokov dozadu a na tej vašej stoličke by sedel niekto iný," povedal poslanec KSK 

"Je zarážajúce ak jednotková cena tovaru je vyššia zhruba o 100 percent," uviedol poslanec KSK Ján Jakubov. Aj toto boli argumenty košických krajských poslancov, ktorí sa dnes pýtali na podrobnosti predražených meračov teploty. Trnkovi vyčítali aj samotnú obhajobu tohto nákupu. 

Okolo košického župana Trnku sa však v poslednom čase kauzy akosi množia. V októbri v jeho úrade zasahovala Národná kriminálna agentúra, ktorá sa zaujímala o podozrivý nákup zimných nákladných sypačov.

"Trestné konanie vo veci zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe v súvislosti s obstarávaním Správy ciest KSK na nákup štyroch špeciálnych automobilov naďalej prebieha. V súčasnej dobe sa vykonáva znalecké skúmanie zaistených údajov a analýza listín," uviedlo v stanovisku PPZ. 

Na kontrolný výlet do Košíc sa však po medializácii kauzy chystajú aj z Úradu pre verejné obstarávanie, či Najvyššieho kontrolného úradu. "Môžem potvrdiť, že Úrad v tejto veci koná," uviedla hovorkyňa ÚVO Zvončeková. 

"Dá sa predpokladať, že tematickú kontrolu v rámci KSK by sme urobili začiatkom budúceho roka. Okrem podnetu na nákup teplomerov sme za rizikové vyhodnotili ešte ďalšie dve oblasti," povedala hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková. 

Na ďalšie obrovské verejné obstarávanie Košického samosprávneho kraja už ale teraz upozorňuje Trasparency international. Ide o poskytovanie a zabezpečovanie prímestskej autobusovej dopravy, ktorej terajší prevádzkovateľ má zmluvu len do konca roka. A nový tender za takmer pol miliardy eur doteraz nemá víťaza.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy