Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Logopédov nepotrebujú len deti. Učia znova používať reč aj dospelých pacientov, ktorí sú napríklad po mozgových príhodách
Zdielať na

Logopédov nepotrebujú len deti. Učia znova používať reč aj dospelých pacientov, ktorí sú napríklad po mozgových príhodách

BRATISLAVA / Logopédov nepotrebujú len deti. Logopedičky z Trnavskej nemocnice učia znova používať reč dospelých pacientov. A to tých, ktorí sú po mozgových príhodách, ale aj po nehodách, či pri ochoreniach ako je Parkinsonova choroba a skleróza multiplex. Pomáhajú im opäť sa dostať do života, aby vedeli hovoriť, ale napríklad aj jesť.

Aj pán Ján sa musel naučiť hovoriť odznova. Na začiatku mu rozumieť nebolo. Na neurológii v Trnavskej nemocnici učia logopedičky pacientov nielen rozprávať, ale aj bezpečne prehĺtať. "A aby sa vedeli títo pacienti vrátiť do bežného života, pretože jedenie je sociálna funkcia. Vždy sa pýtam pacientov, čo bude prvé, čo si dajú, aké jedlo," informovala logopedička, FN Trnava, Žofia Frajková.

Túžba rozprávať, znova pracovať a hovoriť s blízkymi tak, aby im rozumeli a vedieť prehltnúť a znova sa najesť s ostatnými je tá najsilnejšia motivácia. "Často tí pacienti prídu aj o zamestnanie. Ani si neuvedomujeme, že tú reč potrebujeme stále," uviedla logopedička, FN Trnava, Bianka Hrnčiarová. Logopedičky už vedia podľa miesta v mozgu, ktoré bolo postihnuté, odhadnúť problém pacienta. To, že centrum bolo poškodené, neznamená, že človek sa už rozprávať nenaučí.

V tomto je náš mozog zázračný. "Mozog má schopnosť sa funkčne prestavať. Iné centrá vedia prevziať úlohy narušeného centra," dodala Hrnčiarová. Spomína na unikátny prípad 40-ročnej pacientky. "Jej odumrela v dôsledku cievnej príhody celá ľavá hemisféra, kde máme uložené centrá reči. Našou intervenciou sa tá pravá hemisféra, ktorá nie je primárne orientovaná na jazykové procesy, snaží prebrať úlohy ľavej," opísala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy