Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Počet tragických stretov s vlakom za minulý rok sa vyšplhal na stovku. Väčšinu tvoria samovraždy
Zdielať na

Počet tragických stretov s vlakom za minulý rok sa vyšplhal na stovku. Väčšinu tvoria samovraždy

BRATISLAVA / Na prichádzajúci vlak upozorňovalo zabezpečenie priecestia, závory, dokonca rušňovodič trúbil. Ani to ale 49-ročnú ženu nezastavilo. Napriek tejto bilancii zrejme nešlo o úmysel. Žena mala na hlave kapucňu a podľa vyjadrenia Národného dopravcu cez priecestie prešla plynule z chodníka - bez toho, aby spomalila či zrýchlila. Štatistiky hovoria, že počet tragických stretov s vlakom sa za vlaňajšok vyšplhal na stovku, čo je najviac za posledných 5 rokov. Z toho tvoria väčšinu samovražedné pokusy.

Priecestie je zabezpečené aj zvukovou, aj svetelnou signalizáciou a navyše aj závorami. Ani tieto opatrenia nedokázali zabrániť tragédii. "V čase zrážky vlaku s osobou zabezpečovacie zariadenie priecestia vykazovalo správnu činnosť," uviedla hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Ria Feik Achbergerová. Vyšší stupeň zabezpečenia majú už len nadjazdy a podjazdy, teda mimoúrovňové priecestia. 

Okamžite, ako rušňovodič zbadal, že v koľajisku sa pohybuje žena, začal trúbiť a použil aj rýchločinné brzdenie. Pre krátku vzdialenosť už ale, žiaľ, stretu s osobou zabrániť nedokázal. "Osoba ženského pohlavia oblečená v tmavom oblečení s kapucňou na hlave plynule prechádzala po chodníku z pravej strany cez železničné priecestie bez toho, aby zrýchlila alebo spomalila," spomenul hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč. 

Vlak vychádzal z ľavotočivej zákruty. Podľa Národného dopravcu žena na seba mala tmavé oblečenie, a tak ju rušňovodič zbadal až na poslednú chvíľu. Kolos dokázal zastaviť až po 150 metroch. Rušňovodič dychová skúška negatívna, začaté pre usmrtenie. "Nehodovosti udalosť spôsobila meškanie 6 vlakov," dodala Achbergerová. 

Kým na samotných priecestiach došlo v minulom roku k dvom tragédiám, v tomto roku sa dve stihli odohrať už počas januára. Počty nešťastných stretov sú však oveľa častejšie mimo priecestí. A za vlaňajšok to bol smutný rekord. "V minulom roku evidujeme 93 smrteľných zranení, z toho 77 samovrážd, čo je najviac za posledných päť rokov," konštatovala Achbergerová. Znamená to teda, že 16 tragédií sa podľa všetkého stalo nie úmyselne, ale nešťastnou zhodou náhod. Nie každý stret končí smrťou. Vlani došlo mimo priecestí k 41 kolíziám. Samovražedných pokusov z toho bolo 6.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy