Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V prípade bodnutého chlapca za prehru v kartách nebude potrestaný zrejme nik
Zdielať na

V prípade bodnutého chlapca za prehru v kartách nebude potrestaný zrejme nik

MEDZILABORCE / Kuchynským nožom bodol do chrbta 14-ročného školáka. Podľa polície je páchateľom 10-ročný chlapec. Ide síce o závažný skutok, ale keďže je páchateľom dieťa, trestné stíhanie bude musieť polícia zastaviť. Podľa našich zákonov zodpovední nie sú ani rodičia.

​V prípade je vedené trestné stíhanie vo veci ublíženia na zdraví, no potrestaný zrejme nebude nik. Ak sa totiž preukáže to, že páchateľom je skutočne 10-ročné dieťa, polícia bude musieť trestné stíhanie zastaviť a potrestaní nebudú ani rodičia. "Keď už je evidentné z celého dokazovania, že páchateľom je 10-ročný chlapec, trestné stíhanie musí byť zastavené. V takom prípade nie sú zodpovední ani rodičia," vysvetlila expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. Podľa lekárov stačilo málo a a chlapec by zostal na invalidnom vozíku.

"Hovorili, že ak by ten špic nožíka išiel do žily pri chrbtici, chlapec by ostal na vozíku," opísala mama bodnutého chlapca. Bodná rana si vyžiadala dobu liečenia desať dní. Incident sa stal počas hry, chlapci hrali karty o jedno euro. A práve prehra mala dieťa nahnevať natoľko, že vzalo do ruky kuchynský nôž a zaútočilo. "Je to závažný skutok, ale z hľadiska trestného práva nie. To je už otázka práce sociálnych pracovníkov," povedala Kurilovská. Trestná zodpovednosť na Slovensku vzniká dovŕšením 14-tich rokov.

Rodičia poškodeného si môžu podľa odborníčky uplatniť náhradu škody v rámci civilného konania. Stále ale majú pochybnosti – v čase incidentu bol v byte aj 16-ročný chlapec a podľa závažnosti zranenia usudzujú, že 10-ročná dieťa by nemalo silu spôsobiť takúto bodnú ranu. "Taký malý chlapec by to nedokázal spraviť," vyjadril sa mama chlapca. "Skutok sa musí riadne prešetriť, to znamená, že musí byť dostatočne odôvodnený záver, že skutok spáchal tento 10-ročný chlapec," dodala Kurilovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy