Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Bodnutie nožom za prehru v kartách: Agresivita u malých detí sa prejavuje čoraz častejšie
Zdielať na

Bodnutie nožom za prehru v kartách: Agresivita u malých detí sa prejavuje čoraz častejšie

MEDZILABORCE / 10-ročné dieťa malo vziať do ruky nôž a bodlo ním staršieho kamaráta do chrbta. Postupne vychádzajú najavo ďalšie podrobnosti. Chlapec, ktorý mal útočiť, chcel spolu s bratom hodiť incident na migrantov a nielen to.

14-ročný Ján prišiel za svojimi kamarátmi k nim domov a tam hrali karty. O jedno euro. Tvrdí, že keď 10-ročný chlapec prehral, vzal kuchynský nôž a bodol ho. Hĺbka rany aj intenzita bodnutia sa mame nepozdáva. Je presvedčená, že jej syna nebodol 10-ročný chlapec, ale jeho o šesť rokov starší brat. "Taký malý chlapec by to nedokázal. Krvácal, tak ho oviazali a následne mi ho priniesli domov. Po tom, čo ho bodli, mu nedali žiadnu prvú pomoc, iba mi ho doniesli polomŕtveho. Bol celý biely, ústa mal modré, stratil veľa krvi a ani s nohami nevládal," opísala matka obete ešte 11. decembra. Polícia prípad vyšetruje ako trestný čin ublíženie na zdraví.

"Na základe doposiaľ vykonaného vyšetrovania je podozrivým zo spáchania skutku maloletý chlapec, príbuzný poškodeného," informoval vedúci oddelenia komunikácie a prevencie KR PZ Prešov Daniel Džobanik. Vinu za celý incident podľa slov mamy chceli dvaja bratia, u ktorých jej syn hral karty, hodiť na nelegálnych migrantov. Maloletí cudzinci sú umiestnení v zariadení práve v Medzilaborciach. S útokom ale nemajú nič spoločné. Navyše zranený chlapec povedal, že kamaráti mu chceli dať peniaze, len aby nepovedal pravdu.

Agresivita u takýchto malých detí prekvapuje aj odborníkov a hovoria, že v poslednom období zaznamenali jej nárast. "Určite je to dosť prekvapujúce, ale hlavne alarmujúce, že 10-ročné dieťa je schopné urobiť tak agresívny čin. My zisťujeme, že rodičia sa veľmi málo zaujímajú o deti," uviedla predsedníčka Združenia odborných učilíšť Slovenska Jana Kandriková. Deti postupne strácajú rešpekt voči rodičom aj učiteľom. "Prečo sa toto nedeje napríklad v Anglicku? Prečo tam tí rodičia rešpektujú všetky pravidlá, ktoré krajina nastolí? Akonáhle by to dieťa neprišlo do školy alebo niečo spravilo, hneď nastupuje kuratela a rieši sa to finančným aj iným postihnutím," doplnila Kandriková. A u nás podľa odborníkov absentuje práve práca s rodičmi, ktorí málokedy nesú zodpovednosť za trestnú činnosť svojich detí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy