Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Babku travičku odsúdili na 25 rokov. Chcela sa zbaviť kamarátok, aby im nemusela splatiť dlhy
Zdielať na

Babku travičku odsúdili na 25 rokov. Chcela sa zbaviť kamarátok, aby im nemusela splatiť dlhy

ŠAHY / Penzistka otrávila kamarátky, aby im nemusela splatiť dlžoby. 70-ročnú Teréziu zo Šiah dnes Najvyšší súd poslal za tri pokusy o vraždu na tvrdo do basy. Do čaju im miešala jed - atropín. Otrávený skončil aj slepecký pes nevidiaceho maséra. Odsúdená dôchodkyňa trvá na svojej nevine a tvrdí, že sa proti nej spikli.

TV JOJ

​Dôchodkyňa sa troch kamarátok chcela zbaviť aby im nemusela splatiť dlhy vo výške 120 tisíc eur. Keď sa s ňou jedna po druhej postupne stretli na káve či čaji, okrem cukru im do nápojov miešala Atropín. V ťažkých stavoch potom skončili v nemocniciach. 

Trest si Gyönyörová odpyká v maximálnom stupni stráženia. Dostala tiež ročný ochranný dohľad a povinnosť nahradiť škodu poškodeným. "Jednoznačne odmietam všetky obvinenia voči svojej osobe," vyhlásila. Na utorkové verejné zasadnutie bola predvedená políciou.

Vinná je z piatich skutkov pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy, spáchaného v štádiu pokusu, a tiež z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu podvodu. Podľa obžaloby sa snažila v roku 2015 otráviť tri svoje veriteľky jedom atropín.

Otrávený skončil aj slepecký pes nevidiaceho maséra, ktorý pracuje v salóne otrávenej pani Zdeny. Pri jednej z návštev mala dostať zaváraninu, ktorú dali psíkovi ochutnať. Ten potom vracal penu a bol niekoľko dní úplne mimo. Tri roky ho potom liečili na epilepsiu zbytočne.

Senát Najvyššieho súdu rozhodoval o odvolaniach Gyönyörovej a prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý žiadal doživotie. Senát zistil pochybenie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) spočívajúce v súbežnom použití priťažujúcej okolnosti, preto v prípade skutkov úkladnej vraždy prvostupňové rozhodnutie zrušil a sám rozhodol.

"Nevyhoveli sme prokurátorovmu odvolaniu, lebo sme nevideli dôvod na uloženie doživotného trestu odňatia slobody. V podstate sme nevyhoveli ani odvolaniu obžalovanej, pretože na to nebol dôvod," priblížil predseda senátu Najvyššieho súdu Peter Paluda. "Už je to celé za mnou, som kľudnejšia a rada, že to skončilo. Trvalo to sedem rokov. Vzhľadom na jej vek to považujem za dostačujúce," povedala poškodená Zdena. 

Dodal, že v čase uzatváranie pôžičiek si odsúdená musela byť vedomá, že dlžnú sumu nebude schopná splatiť. Poukázal tiež na to, že dôkaz v podobe šálky s obsahom atropínu, ktorú vydala orgánom činným v trestnom konaní jedna z poškodených, nebol rozhodujúcim pre usvedčenie Gyönyörovej. "Aj v prípade, ak by súd na tento dôkaz neprihliadal, skutkový stav veci by bol dostatočným spôsobom preukázaný výpoveďami jednotlivých poškodených, svedkov, lekárskymi správami, zvyšnými znaleckými posudkami a napokon aj časovou súvislosťou," podotkol Paluda. 

Prípad sa ťahal roky

Terézia mala vykonať pokusy o vraždy ešte v roku 2015, keď si od troch kamarátok napožičiavala 120-tisíc eur. Podľa obžaloby sa mala Terézia pokúsiť tri veriteľky zniesť zo sveta ohavným spôsobom. Keď sa stretli na káve, alebo čaji aby prediskutovali dlžobu, do šálky im mala tajne primiešavať Atropín. 

Ešte v roku 2021 vypovedal na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku kľúčový svedok. "Strácala som motoriku. Nevedela som rozprávať. Myslela som, že mám porážku. Raz som bola na ÁRE v Šahách a raz na neurológií v Leviciach 10 dní," vyjadrila sa Klaudia, poškodená. "Sucho v ústach, pocit na malú potrebu. Strašne sa mi plietol jazyk, nevedela som rozprávať, nevedela som chodiť. Ja som sa zobudila len ráno na neurológií na JISKE," povedala poškodená Jana.

Terézia si nepožičiavala len od svojich kamarátok. Poškodený bol aj farár, ktorého zlákala na výhodný biznis s rajčinami a šampanským. Jedna z kamártok  na dôchodkyňu vymyslela pascu a káva skončila na expertíze. Tá atropín definitívne potvrdila. Dnes na pojednávaní odzneli okrem iného aj záverečné reči. Počas tej prokurátorovej sa, ale ozvala výzva na evakuáciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy