Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Muž uviazol na ferrate. Pomôcť mu museli horskí záchranári
Zdielať na

Muž uviazol na ferrate. Pomôcť mu museli horskí záchranári

KREMNICA / Precenenie svojich síl a vyčerpanie zrejme stoja za prípadom uviaznutého turistu v Kremnických vrchoch. Na ferrate zostal bezradne visieť a tŕpli mu nohy. Pomôcť mu museli horskí záchranári.

"Jednalo sa o 29-ročného muža slovenskej národnosti, ktorý nevedel pokračovať ďalej, lebo si už vyčerpal všetky sily," povedal Michal Palovič z Horskej záchrannej služby.  Muž mal podľa slov záchranárov správny výstroj, no precenil svoje sily. Táto akcia sa napokon pre mladého Slováka skončila šťastne.

"Keďže na mieste bol profesionálny horský záchranár v čase svojho osobného voľna, ten ho inštruoval, že má hýbať nohami a bol pri ňom celý čas až do príchodu horských záchranárov," dodáva Michal Palovič. Privolaní záchranári muža následne bezpečne zvesili za pomoci lanovej techniky a po vyšetrení ho transportovali na stanicu Horskej záchrannej služby. Ak by však pomoc neprišla včas, hrozila by mu trauma z visu, ktorá je životu nebezpečná.

Aj horský sprievodca, ktorého sme na mieste stretli, má s turistami vo ferratách rôzne skúsenosti. Okrem správneho výstroja lezcom pred podobnou túrou radí nasledovné. "Nemali by začínať hneď tou najťažšou ferratou, ale ísť od najľahšieho po najťažšie. Určite je dobré ísť s niekým, kto už má tú techniku zvládnutú. Nemusí to byť sprievodca, ale aj skúsený kamarát, ktorý vysvetlí ako sa správne zaisťovať, ako si správne obliecť výstroj, a ako ho správne používať," povedal horský sprievodca Michal Tomko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy