Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Z urgentu ju lekár poslal domov, o pár hodín zomrela. Matka sa s nemocnicou súdila viac ako 7 rokov
Zdielať na

Z urgentu ju lekár poslal domov, o pár hodín zomrela. Matka sa s nemocnicou súdila viac ako 7 rokov

SLÁDKOVIČOVO / Pani Zuzana zo Sládkovičova sa súdila s galantskou nemocnicou viac ako sedem rokov. Jej dcéra zomrela po neposkytnutí adekvátnej zdravotnej pomoci. Z centrálneho príjmu ju lekár poslal domov, kde 38-ročná žena o pár hodín na to vydýchla. Podľa znalcov bola jej šanca na prežitie až 80 percent.

Dcéra pani Zuzany najprv spadla v kúpeľni a zlomila si palec. Po absolvovaní röntgenu sa jej v nemocnici priťažilo, začala zvracať a stratila vedomie. Podľa lekárskej správy mladá žena dostala v osudnú noc epileptický záchvat. Okrem toho odmalička trpela ešte jednou závažnou diagnózou, detskou mozgovou obrnou. Krvný obraz ukázal, že okrem zápalu mala zníženú hladinu sodíka a chloridov, a naopak zvýšenú hladinu bielych krviniek i cukru v krvi. Diagnóza znela rozvrat vnútorného prostredia. Podľa súdnych znalcov i konzultantov mohla aj naďalej žiť v prípade, keby bola hospitalizovaná na jednotku intenzívnej starostlivosti. Nestalo sa tak. "Pochybili, hlavne ten lekár, čo bol na urgente bez atestácie," vysvetlila pani Zuzana.

S jej tvrdením sa stotožnil aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a po novom aj Krajský súd v Trnave v rámci civilného sporu. "Žalobkyni priznal voči žalovanej náhradu trov odvolacieho konania v celom rozsahu," vysvetlila Jana Kondákorová, hovorkyňa súdov Trnavskom kraji. "Ďakujem, že pravda po siedmich rokoch vyšla najavo a spravodlivosť ešte na Slovensku existuje, hoci som bojovala s veľkým magnátom," opísala pani Zuzana. "Veľmi starostlivo zvažujeme možnosť podať mimoriadny opravný prostriedok, keďže sa krajský súd nevysporiadal s niektorými podstatnými tvrdeniami, ktoré sme v odvolaní uvádzali. Nakoľko ale aj jeho prípadné podanie nemá odkladný účinok, tak rozsudok musíme rešpektovať a súdom priznanú nemajetkovú ujmu uhradíme," uviedla v stanovisku nemocnica.


Pani Zuzana uvažuje nad tým, že z vysúdených peňazí zrekonštruuje svoj dom, alebo sa presťahuje do niečoho menšieho. Zároveň ďakuje všetkým, ktorí ju podporovali, nie len rodine či priateľom. "Hlavne TV JOJ ďakujem za tú námahu, čo si dali. Za každým, keď bolo súdne konanie prišli a nepovedali nie. To je veľmi veľká podpora," dodala pani Zuzana.

Nie je vylúčené, že sa pani Zuzana s lekárom ešte v budúcnosti stretne. Stále prebieha trestnoprávne konanie v rámci prečinu usmrtenia, ktoré dodnes nie je ukončené. "Chcela by som ho stretnúť zoči-voči ako funguje ďalej, či takto môže žiť a robiť, pozerať sa ľuďom do očí. Pán z hora ma držal s týmto veľkým bojom. Bol to boj na dlhé trate," dodala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy