Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Matka žaluje nemocnicu pre smrť dcéry. Podľa znalca pochybil lekár
Zdielať na

Matka žaluje nemocnicu pre smrť dcéry. Podľa znalca pochybil lekár

GALANTA / Obžaloveného lekára súdili pre usmrtenie pacientky. Dostal dvojročnú podmienku a zákaz vykonávať lekársku prax. Rozsudok ešte nie je právoplatný, obžalovaný lekár sa totiž odvolal. Opäť sa postavil pred sudkyňu Okresného súdu v Galante, ale ako svedok. Matka nebohej ženy žaluje nemocnicu, chce aby jej zaplatila nemajetkovú ujmu vo výške 130 000 eur.

"Dcéru som si zobrala v bezvládnom, ležiacom a chrčiacom stave. Nad ránom zachrčala, dala som jej umelé dýchanie, ale bolo po nej," uviedla matka nebohej pacientky Zuzana Vaszondyová. Svoju dcéru, ktorá trpela mozgovou obrnou, zobrala do nemocnice pre zranený palec na nohe. Počas vyšetrení ale dostala záchvat, pravdepodobne epileptický. "Boli sme na sále a hovoril, všetko je v poriadku, môžete odísť domov, ona sa vyspinká, bude všetko dobre," opísala slová lekára Zuzana Vaszondyová. 

Podľa súdnych znalcov nebohá trpela rozvratom vnútorného prostredia, čo podľa nich malo byť zrejmé z výsledkov krvi, ktoré boli robené počas vyšetrení. "On to proste vyhodnotil nesprávne, radšej to nemal vyhodnotiť vôbec a mal to posunúť internistovi. Chyba lekára tam preukázateľne je, inak by sme tu neboli. Z toho rozvratu vnútorného prostredia - správne liečená, včas a komplexne, mala 80 % šancu na prežitie," uviedol súdny znalec Martin Balko.

Hovorca siete nemocníc, pod ktorú galantská nemocnica patrí, sa nám vzhľadom na priebehajúci súdny spor nechcel k téme vyjadriť. Urobí tak vraj, keď bude známy verdikt súdu.  "Z doterajšieho priebehu dokazovania je podľa nášho názoru preukázané, že nemocnica v Galante zavinila smrť pacientky," uviedol advokát Peter Koscelanský. Sudkyňa odročila termín pojednávania na 15. marca budúceho roku. Vypočutie ďalších svedkov, ale ešte zváži. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy