Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Učiteľ fyziky na gymnáziu sexuálne obťažoval svojich študentov. Za mreže ale nepôjde
Zdielať na

Učiteľ fyziky na gymnáziu sexuálne obťažoval svojich študentov. Za mreže ale nepôjde

BRATISLAVA / Učiteľ fyziky, ktorý sexuálne obťažoval svojich študentov, nepôjde za mreže. Rozhodol o tom Krajský súd v Bratislave. Na pojednávanie ani neprišiel a zastupoval ho advokát. Podľa prokurátorky si obžalovaný vytipoval minimálne troch študentov. Obete povedali, že ich je oveľa viac.

Obete 41-ročného Andreja Janíka sa zhodujú, že povedať nahlas niekomu to, čo zažili, bolo veľmi ťažké. "Ja som to najskôr povedal iba takým kamarátom veľmi blízkym, aj to tiež po veľmi dlhej dobe, lebo je to predsa len nepríjemné a to si osobne myslím, že mám veľmi otvorený vzťah s rodičmi, len som sa bál," povedal jeden z poškodených žiakov.

Žiakov kontaktoval pod rôznymi zámienkami

Fyzikár Andrej učil na jednom z bratislavských cirkevných gymnázií. Svojich žiakov kontaktoval osobne alebo cez sociálne siete pod rôznymi zámienkami. Donútil ich vyzliecť sa a potom sa ich na rôznych častiach tela vrátane pohlavných orgánov dotýkal. Na jedného zo žiakov naliehal, aby spoločne masturbovali. Ďalšieho nútil k urobeniu sádrového odliatku. "Ja ako riaditeľka školy, vždy som stála na strane obetí, poškodených, je mi to nesmierne ľúto čo sa dialo, ale verím, že nič takéto sa opakovať nebude," povedala riaditeľka školy Helena Vicenová.

Musí sa podrobiť psychoterapii

V marci tohto roka bratislavský okresný súd odsúdil zvrhlého učiteľa na jeden rok väzenia nepodmienečne s minimálnym stupňom stráženia. Napriek tomu, že sa 41-ročný fyzikár priznal, tento trest sa mu zdal pritvrdý, a tak sa odvolal. "Krajský súd v Bratislave zrušil rozsudok okresného súdu a uložil trest odňatia slobody vo výmere 1 rok s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu 4 roky. Krajský súd uložil aj trest zákazu výkonu akejkoľvek pedagogickej a vychovávateľskej činnosti po dobu 5 rokov," informuje hovorca krajského súdu Pavol Adamčiak. Krajský súd zároveň obžalovanému učiteľovi zakázal akýkoľvek kontakt s poškodenými a počas skúšobnej doby sa musí podrobiť psychoterapii. Rozsudok Krajského súdu je právoplatný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy