Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Počet týraných dôchodcov narastá. Za prvé tri mesiace riešila polícia 21 prípadov
Zdielať na

Počet týraných dôchodcov narastá. Za prvé tri mesiace riešila polícia 21 prípadov

SLOVENSKO / Za prvé tri mesiace tohto roka polícia riešila 21 prípadov týraných osôb starších ako 60 rokov. Seniorských obetí však môže byť podstatne viac. Často z rôznych dôvodov totiž týranie neoznamujú. Majú strach z agresora alebo sú na ňom citovo, ekonomicky či sociálne závislí. Podľa Fóra pre pomoc starším počet týraných dôchodcov narastá.

"Doslova sa stalo, že zavreli babku do pivnice, kde ju pohrýzli potkany," hovorí Ľubica Gálisová, prezidentka Fóra pre pomoc starším. A to je len jeden z mnohých prípadov krutého zaobchádzania so seniormi. Z policajnej odpovede je jasné, že spôsobov týrania je viac. Deti nenávidia rodičov a sú schopné prekročiť hranice ľudskosti. 

"Tie rodiny sa chceli rýchlo dostať k majetku," vysvetľuje Gálisová. Malé, ubolené deti si všimnú mnohí- v škôlke, škole, u lekára. No týraný senior je akoby neviditeľný. Trpí v tichu a okolie si ho ani nevšimne. 

Bojí sa hovoriť, alebo sa hanbí, že jeho blízki sú takí krutí a bezcitní. Niektorí sa aspoň vyžalujú na bezplatnej linke pomoci. "Povie, no veď ja voľačo znesiem predsa je to moje dieťa," pokračuje Gálisová. 

Pracovníci na linke už vedia, ako ďalej a polícia môže tiež zasiahnuť. "Významných opatrením na ochranu osôb ohrozených týraním je oprávnenie príslušníka policajného zboru vykázať násilníka zo spoločného obydlia, a to na 14 dní. Súčasťou vykázania je aj zákaz približovať sa k ohrozenej osobe na vzdialenosť menšiu ako 50 metrov," vysvetlil hovorca Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky, Michal Slivka.

Polícia ihneď kontaktuje ďalšie inštitúcie, ktoré môžu zasiahnuť. Pri vypočúvaní týraného seniora je tiež zvolený úplne iný postup. "Spolupracujú so psychológmi, s ktorými konzultujú spôsob vedenia výsluchu a kladenia otázok tak, aby nedošlo k opakovanej traumatizácii," doplnil Michal Slivka.

Seniori majú štatút chránenej osoby. Agresor tak dostane vyšší trest, lenže to problém s týraním vôbec nerieši. Ticho a ľahostajnosť okolia sú to, čo agresorovi nahráva. A k tomu sa pridá strach obete. Nikto nevie, koľkí dôchodcovia teraz trpia za zatvorenými dverami. Situácia je vážna.

"Je to mimoriadne vážny problém, ktorý je treba riešiť," uzavrela Gálisová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy