Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovák zlákal na prácu do Anglicka dve ženy. Po príchode zistili, že sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi
Zdielať na

Slovák zlákal na prácu do Anglicka dve ženy. Po príchode zistili, že sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi

BRATISLAVA/TREBIŠOV / Ďalší odhalený prípad obchodovania Slovákov v Anglicku. Tentokrát išlo o nútenú prostitúciu a sobáš, spáchaný na dvoch mladých ženách z východného Slovenska. Všetko sa začalo pred dvoma rokmi, keď ich mal muž z trebišovského okresu, zlákať na výhodnú prácu v Anglicku.

Slovenky vo veku 19 a 20 rokov mal páchateľ najprv odviezť do Košíc, kde boli obe násilím nútené k sexu. Približne po dvoch týždňoch, im mal zabezpečiť prevoz do Manchestru, kde im mal po príchode odobrať všetky osobné doklady aj mobily. Jedna mala pracovať v erotickom klube a druhá sa mala vydať za neznámeho muža. Napriek tomu, že ženy nesúhlasili, po vyhrážkach a fyzickom násilí, príkazy splnili. Nasledoval klasický scenár. Všetky peniaze, ktoré mladšia zo žien zarobila v erotickom klube, musela odovzdať, inak ju mal 32-ročný Slovák biť, opíjať a zdrogovať. Podarilo sa jej ale ujsť, pričom jej prvé kroky hneď smerovali na britskú políciu.

"Druhú ženu mal predať neznámemu mužovi, s cieľom uzavrieť sobáš, ktorým by získal povolenie na pobyt na území Európskej únie. Po čase sa jej podarilo skontaktovať príbuzných na Slovensku, ktorí okamžite zalarmovali miestnu políciu v Anglicku a pomohli s návratom domov," vysvetlila Denisa Bárdyová, hovorkyňa PPZ SR.

Vyšetrovateľ muža obvinil zo zločinu obchodovania s ľuďmi

"Keďže sa skrýval, aby sa vyhol trestnému stíhaniu, bol na neho vydaný zatýkací rozkaz. Vďaka vynikajúcej operatívnej činnosti a miestnej znalosti, sa príslušníkom Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii, podarilo muža začiatkom apríla zadržať v Prešove a podať prokurátorovi návrh, na jeho väzobné stíhanie," dodala Bárdyová. "Pri vyšetrovaní trestných činov obchodovania s ľuďmi, sa často stretávame s prípadmi, že k jednotlivým štádiám obchodovania obete, dochádza v zahraničí. Napriek tejto skutočnosti, zákonné možnosti viesť vyšetrovanie voči páchateľovi, na Slovensku máme, pretože v takýchto prípadoch, už samotný nábor je považovaný za začiatok páchania trestného činu," vyjadril sa v stanovisku Kamil Pinček, riaditeľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii ÚHCP. Tridsaťdvaročnému  mužovi hrozí, v prípade dokázania viny až desaťročné väzenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy