Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Polícia rozbila medzinárodný gang podvodníkov s platobnými kartami
Zdielať na

Polícia rozbila medzinárodný gang podvodníkov s platobnými kartami

PRAHA / O viac ako 800-tisíc českých korún obrali ľudí, ktorí sa cez internet snažili predať použitý tovar. Niektorí z podvedených prišli o všetky úspory. Podľa polície ide o lavínu podvedených.

"V rámci razie, ktorá prebehla minulý týždeň, prakticky 8 dní bez prestávky, bolo zadržaných celkovo 7 páchateľov," vyjadril sa kriminalista Jiří Liška. Kriminalisti sami priznávajú, že je to len špička ľadovca. Podvodných skupín je stále viac, klientov sú denne stovky z Čiech, aj zo Slovenska.

"Zaznamenali masívny počet útokov, bavíme sa o tisícoch prípadov poškodených klientov," dodal vedúci oddelenia kriminalistov, Michal Ihnát. Na začiatku je poctivý človek, čo predáva svoj tovar na Bazoši, Sbazare a ďalších predajných serveroch. Tie už monitorujú podvodníci, ktorí predajcov kontaktujú telefonicky alebo správami. "Vydávajú sa za klientske call centrum pod českým číslom, kde skončíte na možnosti využitia dopravných služieb spoločností ako DPD alebo Zásielkovňa," vysvetlil Michal Ihnát. 

Podvodníkom dal všetky údaje

Jeden z podvedených, Karel, inzeroval počítačovú zostavu, záujemca hneď chcel poslať tovar. "Určite nebolo dobré, že som mu dal veľa informácií, moja hlúposť," vyjadril sa. Lenže to už v skutočnosti nekontaktoval kuriérske služby, ale podvodníkov. Napísal o sebe všetko a pri platobnej bráne zadal aj všetky údaje o platobnej karte, vrátane CVC kódu a PIN kódu. "Na druhej strane ten operátor už komunikuje s tým páchateľom na ulici, kde predbežne už dostáva tie údaje o vašej platobnej karte. Vkladá ich do mobilného telefónu, ktorý slúži ako peňaženka, vtedy si vytvoril virtuálny platobný prostriedok, ktorý je schopný plniť funkciu platenia fyzickou kartou," opísal Michal Ihnát. "Videl som výber z bankomatu, kde bolo z mojich peňazí vybratých 50-tisíc korún v hotovosti," vysvetlil Karel.

"Mali sme aj prípad pani, ktorá predávala lampu za 700 korún a výsledný efekt bol ten, že prišla o 250-tisíc korún," vysvetlil Michal Ihnát. Policajti hovoria o lavíne podvedených a varujú, aby nikto nezverejňoval svoj PIN kód od karty. Seriózni obchodníci nikdy o nič podobné nežiadajú. Zadržaným hrozí, v prípade odsúdenia, až 8 rokov väzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy