Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Médiami prebehla správa o smrti Jozefa Chovanca. Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že ide o mylné informácie
Zdielať na

Médiami prebehla správa o smrti Jozefa Chovanca. Ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že ide o mylné informácie

SLOVENSKO/BELGICKO / Jozef Chovanec zomrel ešte v roku 2018 na belgickom letisku Charleroi. Smrteľné zranenie mu mali spôsobiť údery hlavou do steny a zástavu srdca injekcia od záchranárov. Tvrdí to portál RTL, ktorý sa odvoláva na záverečnú správu lekárov. Advokáti Chovancovej rodiny sú správou pobúrení a chcú únik informácií vyšetriť.

​38-ročný Jozef Chovanec zomrel v roku 2018 po potýčke s políciou na belgickom letisku v Charleroi. Potom, čo si zranil hlavu, ho belgickí policajti držali a kľačali na ňom viac ako štvrť hodinu. Pol roka od rekonštrukcie samotného prípadu uviedol spravodajský portál RTL, že za zástavou jeho srdca mohlo byť podanie neuroleptík, liekov na psychiku a že smrteľné zranenia boli spôsobené 60 ranami hlavy do steny.

"Je to druhýkrát čo sme konfrontovaní so správami, ktoré sú nepravdivé. RTL médium informovalo, že ide o finálny dokument. Musím povedať, že ide o návrh znalcov vybraných súdom," povedal advokát pozostalých Lenner Dierickx. Súčasťou vyšetrovania prípadu sú aj súdni znalci zo Slovenska, ktorí boli aj na samotnej rekonštrukcií. Podľa ministerstva spravodlivosti uniknuté správy obsahujú chybné tvrdenia. "Znamená to, že naši belgickí a slovenskí odborníci budú mať možnosť prípad pripomienkovať. Naši experti majú úplne iný pohľad a inú analýzu," uviedol Dierickx. 

"Okomentovať by som to vedel, ale nebudem to komentovať. Ide o živé konanie a ja si ctím právne predpisy či už slovenské alebo zahraničné, ktoré ma zaväzujú mlčanlivosťou," povedal znalec súdneho lekárstva Peter Kováč

​"Uvedené vyšetrovanie nie je ukončené, preto zverejňovanie akýchkoľvek informácii z prípadu považujeme za neprípustné," uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Správy o znaleckom posudku sa objavili z rovnakého zdroja aj pred samostatnou rekonštrukciou. Generálny prokurátor Ignacio de la Serna v tom čase dementoval ich pravosť. Rozbehol tak vyšetrovanie, ktoré trvá do dnes. "Zatiaľ nie sú žiadne výsledky vyšetrovania. Rozumiem, že je ťažké to vyšetriť, pretože máme slobodu tlače a tlač nie je povinná vyzradiť svoje informácie. Je len obmedzený počet ľudí, ktorí majú prístup k informáciám," uviedol Dierickx. 

Vyšetrovanie smrti Jozefa Chovanca po 4 rokoch ešte nie je na konci. Po jeho smrti boli disciplinárne stíhaní viacerí policajní funkcionári. Vlnu kritiky a žiadosť o riadne prešetrenie žiadala samotná belgická vláda a do prípadu sa zapojili aj slovenskí europoslanci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy