Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kauza Chovanec: Posun v prípade smrti Slováka na belgickom letisku. Sudkyňa chce pricestovať na Slovensko
Zdielať na

Kauza Chovanec: Posun v prípade smrti Slováka na belgickom letisku. Sudkyňa chce pricestovať na Slovensko

SLOVENSKO / V kauze náhlej smrti Slováka, Jozefa Chovanca, v Belgicku po zásahu miestnej polície, nastal vo vyšetrovaní ďalší posun. Podľa našej ministerky spravodlivosti chce sudkyňa, ktorá sa prípadom zaoberá, pricestovať na Slovensko. Deje sa tak len 73 dní od rekonštrukcie udalostí, ktoré pred viac ako tromi rokmi viedli k smrti Jozefa Chovanca.

"Vyšetrujúca sudkyňa robí ďalšie úkony. Podľa tých informácií, ktoré mám, tak je pravdepodobné, že príde urobiť aj niektoré výsluchy na Slovensko," hovorí ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Slovák Jozef Chovanec zomrel ešte v roku 2018 po zásahu belgickej polície. Následne nastalo na dva a pol roka úplne ticho. Až po tom zverejnené zábery zo zásahu odhalili, čo sa stalo.

Išlo o video z letiskovej cely. Jozef Chovanec si potom, ako sa v nej ocitol, začal spôsobovať zranenia. Následne sa ho niekoľko policajtov snažilo spacifikovať. Kľačali na ňom viac ako 15 minút. "Človeka, ktorý bol dezorientovaný, nejakým spôsobom nereagoval, nekládol odpor, vyvliekli z toho lietadla pod nejakou zámienkou, že nevedel ukázať letenku. Celé sa mi to zdalo veľmi čudné," povedal 27.9.2021 svedok zásahu v lietadle Roman Behúl. 

Podľa doteraz zverejnených informácií, ho do cely doviedli preto, že si v lietadle odmietol sadnúť na iné miesto ako mal, a zároveň letuške odmietol ukázať letenku. "To, čo je kľúčové teraz v rámci toho celého vyšetrovania je vlastne zistiť, aké boli príčiny úmrtia," hovorí Kolíková. 

Aj preto je podľa ministerky mimoriadne dôležité to, že do prípadu vstúpili aj naši dvaja znalci. Mária Kolíková už mala s nimi sedenie. Tí boli prítomní aj na rekonštrukcii prípadu na letisku neďaleko Bruselu. "Čo sa týka teda detailov toho, čo sa tam odohrávalo, tak to je pokryté mlčanlivosťou znalca," informuje súdny znalec Peter Kováč. 

Znalec ale prístup dotknutých rezortov v tejto veci chváli. "Z pohľadu účasti na rekonštrukcii musím veľmi oceniť spoluprácu medzi ministerstvom spravodlivosti a ministerstvom zahraničných vecí, ktorá bola vyslovene profesionálna," tvrdí Kováč. Podľa šéfa diplomacie tento prípad Jozefa Chovanca rezort nielen sleduje, ale v ňom aj aktívne koná.

Bližšie detaily z vyšetrovania tejto veci by sme sa mohli dozvedieť už budúci týždeň. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok totiž potvrdil, že v tejto súvislosti vypracovať správu pre poslancov v Národnej rade ale aj pre vládu. "Pretože som zaviazaný uznesením v tejto veci konať, kde dáme presný stav," hovorí Korčok (SaS). Minister ale prezradil, že vyšetrovanie sa už blíži ku koncu. "Toto je náš ciel, aby sa konečne zodpovední dostali pred súd," hovorí Korčok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy