Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Snehová nádielka dorazila: V Bratislave zaznamenali zranenia spôsobené nepriaznivým počasím
Zdielať na

Snehová nádielka dorazila: V Bratislave zaznamenali zranenia spôsobené nepriaznivým počasím

BRATISLAVA / Doposiaľ sú všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska zjazdné. Cestári upozorňujú vodičov, že v lokalite Trstená sa vyskytuje mrznúce mrholenie. Na cestách v okrese Galanta je poľadovica. Polícia na poskytla rady ako jazdiť na snehu.

Aktualizácia 16:13

V hlavnom meste Bratislava nepremávajú linky MHD:

  • Prerušená premávka autobusov do Lamača.

  • Linka 75: skrátená trasa po "Depo Krasňany". Zastávky "Hubeného" a "Kadnárova" nie sú obsluhované.

  • Linka 144: nepremáva.

  • Posilová náhradná autobusová doprava X47 premáva v úseku "Lovinského" - "Hodžovo námestie".

  • Linka 44: obnovená premávka po pôvodnej trase.

  • Linky 23, 30, 63, 123 a 130: premávka obnovená v plnom rozsahu po pôvodných trasách.

  • Linka 151: premáva skrátenou trasou "Trnavské mýto" - "Pionierska". Úsek "Sliačska" - "Lopenícka" nie je obsluhovaný.

  • Linky 49 a 64: premávka obnovená po pôvodných trasách.

  • Linka 47: premáva odklonenou trasou obojsmerne nasledovne: cez Štefánikovu, Pražskú, Hroboňovu od zastávky "Lovinského" po svojej trase. Neobslúži zastávky na Palisádach, Mudroňovej a Búdkovej.

  • Linka 139: od 11:43 nepremáva

Polícia upozorňuje na nebezpečenstvo na cestách.

CESTA II/507 JE PRE KAMIÓNY UZAVRETÁ

Polícia uzavrela kvôli kamiónom cestu II/507 medzi Galantou a Hlohovcom kvôli zlým podmienkam na cestách. "Policajti sú na mieste, regulujú dopravu a vozidlá s dĺžkou nad 10 m odkláňajú na obchádzkovú trasu smerom na Nitru a obec Kľačany," informovali na sociálnej sieti. 

Zdravotníci ošetrili niekoľko zranených kvôli zľadovatenému terénu

"Zdravotníci Univerzitnej nemocnice Bratislava na centrálnych príjmoch dnes do 14tej hodiny ošetrili 5 pacientov so zraneniami po pošmyknutí na zľadovatených a zasnežených chodníkoch a cestách," informovala hovorkyňa nemocnice Eva Kliská. Zranenia boli väčšinou len drobné, ale objavili sa aj zlomeniny. "Zdravotníci ošetrili ľahšie úrazy ako pomliaždeniny, podvrtnutia, tržné rany. Výnimkou neboli zlomeniny dolných alebo horných končatín či úrazy chrbtice," doplnila Eva Kliská. 

Neustále sneženie začalo komplikovať dopravu na viacerých miestach v Bratislave. Vo videu aktuálne z Kramárov:

​​​Polícia - Bratislavský kraj vydala prostredníctvom sociálnej siete odporúčania. "Jazdite opatrne a rátajte so zdržaním. Ak nemusíte, do Bratislavy nejazdite. Využite home office, ak vám to vaša práca dovoľuje," uviedla polícia. 

Polícia poskytla rady ako jazdiť na snehu: 

  • ZÁKLAD SÚ ZIMNÉ PNEUMATIKY - Toto je nevyhnutnosť. Veríme, že každý má už prezuté a nečakal na prvý sneh.
  • CIT S PEDÁLOM A VOLANTOM - Pri ovládaní auta je potrebné sa vyvarovať trhavého a prudkého pohybu. To by mohlo viesť k šmyku a následnej nehode. Pri jazde brzdite dlhšie a plynulo, rovnako to platí aj pri rozjazde.
  • BEZPEČNÝ ODSTUP - Na snehu je brzdná dráha oveľa dlhšia a ako sme vyššie spomenuli, hrozí aj nebezpečenstvo šmyku pri náhlom zabrzdení.
  • JAZDITE POMALŠIE
  • ODSTRÁŇTE Z AUTA NÁMRAZU A SNEH - Nevyhnutnosťou je to, aby vodič dobre videl na cestu.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba informoval na svojom profile ohľadom aktuálnej situácií v Bratislavskom kraji. Cestári sú od rána v teréne. "V Bratislavskom kraji dnes sneží a očakávame až 25 centimetrov snehu. Už od skorých ranných hodín sú naši cestári v teréne a starajú sa o zjazdnosť ciest II. a III. triedy," uviedol Droba. 

Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest sú zjazdné

Cesty I., II. a III. triedy sú tiež zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Na juhozápade Slovenska a vo vyššie položených miestach stredného a východného Slovenska sa na povrchu vozoviek miestami nachádza čerstvý, kašovitý alebo utlačený sneh hrúbky 1 až 3 cm, na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá hrúbky 4 až 5 cm. Miestami zľadovatený sneh do dvoch centimetrov sa nachádza na cestách II/578 Skalka - Kremnica, II/542 Spišská Belá - Spišská Stará Ves, II/543 Hniezdne - Lysá nad Dunajcom, II/578 Skalka - Kremnica a cestách III. tried v obvode Haligovce, Spišská Stará Ves a Liptovské Matiašovce. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojej webovej stránke.

Horské prechody (HP) sú rovnako zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý, okrem HP Dobšiná, Grajnár, Chorepa, Súľová a Štós, kde je povrch vozoviek pokrytý utlačeným alebo kašovitým snehom do dvoch centimetrov. Na HP Vrchslatina a Huty je zľadovatený sneh tiež do 2 cm.

Cestári upozorňujú vodičov, že v lokalite Trstená sa vyskytuje mrznúce mrholenie. Na cestách v okrese Galanta je poľadovica. Na cestách II. a III. triedy v oblasti Krupiny, Žiaru nad Hronom, Haligoviec, Liptovských Matiašoviec, Starej Ľubovne a Liptova je miestami zľadovatený sneh do 2 cm. Pre hmlu je dohľadnosť do 50 m v lokalitách Svrčinovec, Svrčinovec štátna hranica CZE a Skalité štátna hranica PLN, do 100 m v lokalite Námestovo. Z dôvodu nízkych teplôt sa na mokrých alebo vlhkých vozovkách môže vytvárať poľadovica.

Na vyššie položených úsekoch ciest v okrese Senica je možná tvorba snehových jazykov. Cesta II/549 v úseku Úhornianske sedlo - Krásnohorské podhradie je v zimnom období neudržiavaná a uzavretá pre všetku dopravu. Úseky I/64 Nitrianske Pravno - Fačkovské sedlo, HP Príslop (cesta I/78) sú počas zimnej sezóny uzavreté pre dopravu nad 12 m a HP Šútovce (cesta III/1774) pre vozidlá nad 10 m. Úsek cesty II/584 Srdiečko - Bystrá je zjazdný len so snehovými reťazami pre všetky vozidlá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy