Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
NAKA obvinila štyri osoby v súvislosti s podvodom pri získaní dotácií pandemickej pomoci
Zdielať na

NAKA obvinila štyri osoby v súvislosti s podvodom pri získaní dotácií pandemickej pomoci

Archívne video

PEZINOK / Investigatívne centrum Jána Kuciaka nedávno upozornilo na podozrenie z podvodov, ktoré sa týkali vyplácania štátnej pomoci počas covidovej pandémie. Až 24-miliónov eur malo smerovať na účty firiem, z ktorých niektoré v skutočnosti ani neexistovali. Minister Krajniak odmietol osobnú zodpovednosť. Tvrdí, že ministerstvo aj ústredie práce plne spolupracujú s políciou. Tá už má v rukách prvých obvinených.

Vyšetrovanie kauzy mnohomiliónového podvodu so štátnou pandemickou pomocou už smeruje ku konkrétnym ľuďomDočasný policajný prezident v utorok, 7. decembra, v relácií TV JOJ Analýzy na Hrane informoval o zadržaní štyroch osôb v súvislosti s podvodom pri získaní dotácií pandemickej pomoci. "Veľmi intenzívne sa na tom prípade pracuje, dnes som bol informovaný, že polícia zakročila, takže ak sa nemýlim, sú tam 4 osoby zadržané, nevylučujeme, že budú aj ďalšie," uviedol Štefan Hamran. 

Vyšetrovateľ obvinil štyri osoby 

Polícia prostredníctvom sociálnej siete uviedla, že bolo proti štyrom osobám podané obvinenie. Vyšetrovateľ NAKA v súvislosti s pandemickou pomocou obvinil štyri zadržané osoby pre obzvlášť závažný trestný čin subvenčného podvodu spáchaný spolupáchateľstvom," informovala Polícia SR na svojom profile. Zároveň dodala, že zatiaľ nie je možné poskytnúť bližšie informácie kvôli prebiehajúcim procesným úkonom. "Aktuálne vo veci prebiehajú procesné úkony a zatiaľ nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie." Zatiaľ nie je jasné, či ide o štyri bývalé pracovníčky úradu práce v Pezinku, ku ktorým smerovali všetky podozrivé zmluvy.

Štefan Hamran zároveň nevylúčil, že budú zadržané aj ďalšie osoby. Nevylúčil ani to, že mohlo ísť o biele kone a za zneužitím pandemickej pomoci by mohla stáť aj organizovaná skupina vplyvných ľudí. Hamran nevylúčil, že môžu byť zadržané aj ďalšie osoby. 

O prípade informovalo Investigatívne centrum Jána Kuciaka ešte 21. októbra. Podľa nich má ísť o 24 miliónov eur, ktoré ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny rozdeľovalo z verejných zdrojov. Slovensko malo tieto milióny poslať schránkovým firmám. Investigatívne centrum Jána Kuciaka sa pritom od prepuknutia kauzy márne snaží získať od úradov viac informácií. "Ústredie práce aj min. práce nám naďalej odmietajú zverejniť informácie o tom, koľko tým firmám v skutočnosti vyplatili peňazí. Že sa tieto informácie týkajú živého vyšetrovania, že by tým ohrozili vyšetrovanie," hovorí reportér investigatívneho centra Jána Kuciaka Tomáš Madleňák. 

Autor článku o podvode ale vraví, že si nepýtal informácie zo spisu, ani rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní. "Pýtame si informácie iba o tom, čo vykonalo priamo Ústredie práce," tvrdí Madleňák. 

Rovnakú strohú odpoveď sme na viaceré otázky dostali aj my. "Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny sú súčinné s orgánmi činnými v trestnom konaní, a preto v tejto chvíli nie je možné poskytovať bližšie informácie," stanovisko Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny SR. 

"Nakoľko nám opakovane odmietli na zákl. infozákona tieto informácie zverejniť, tak sme podali rozklad voči tomuto rozhodnutiu, čakáme na rozhodnutie ústredia k tomuto odvolaniu a pokiaľ nám opakovane nevyhovejú, tak nám zrejme nezostane nič iné, ako sa súdiť," hovorí Madleňák. 

Investigatívne centrum pracuje na ďalších podobných témach. "Je možné, že v najbližších dňoch prídeme s ďalšími odhaleniami, ktoré sa taktiež týkajú koronadotácií," informoval Madleňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy