Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Väznice sú preplnené. Rezort spravodlivosti chce viac využívať elektronické náramky
Zdielať na

Väznice sú preplnené. Rezort spravodlivosti chce viac využívať elektronické náramky

SLOVENSKO / Väznice sú na Slovensku dlhodobo preplnené. Stovky väzňov by pritom mohli sledovať elektronickým náramkom doma. Podľa odborníkov ich štát využíva nedostatočne. Rezort spravodlivosti chce preto umožniť sudcom, aby ukladali viac alternatívnych trestov.

Na 100-tisíc obyvateľov má Slovensko takmer 2 a pol násobne viac osôb vo výkone väzby a trestu ako je bežné v západnej Európe. Aj z tohto dôvodu rezort spravodlivosti zmenil legislatívu, aby si viac ľudí mohlo odpykať zvyšok trestu na slobode. "Na konci minulého roka spĺňalo tú formálnu podmienku, že ide o odsúdeného, ktorý si odpykal polovicu trestu vo výkone trestu odňatia slobody alebo, že nebol pred spáchaním trestného činu umiestnený vo výkone trestu odňatia slobody, tak túto formálnu spĺňalo spolu 609 odsúdených," informuje hvoorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. 

Ročné náklady na jedného odsúdeného, ktorý si odpykáva trest vo väznici sú približne 15-tisíc eur ročne. Pri treste domáceho väzenia je to len okolo 500 eur.

Aktuálne je za mrežami u nás 10096 ľudí

O možnosti nasadenia elektronického náramku odsúdenému rozhoduje vždy sudca. Väčšinou je to ale pri nižších trestných sadzbách. "V lete 2019 nadobudla novela pri treste domáceho väzenia, že trest domáceho väzenia môže byť ukladaný aj za zločiny, ak horná hranica trestnej sadzby neprevyšuje 10 rokov," hovorí advokát Tomáš Strémy. 

Elektronický monitoring je možné využiť aj v množstve ďalších prípadoch

Napríklad v prípade akým je trest povinnej práce, či trest zákazu na verejných podujatiach. Ministerstvo spravodlivosti má aktuálne k dispozícii voľných 1039 voľných elektronických náramkov. Štatistika ich využitia sa za posledné tri roky zmenila iba mierne. "V súčasnej dobe elektronický monitoring nie je využívaný tak, ako by mal a mohol byť," tvrdí špecialistka na trestné právo a rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská. "Psychologický posudok na to, aby niekto dostal náramok by bol na mieste, pretože by sa znížilo riziko neadaptívneho správania toho obvineného alebo odsúdeného," hovorí klinický psychológ, súdny znalec Dušan Kešický.  

Pomôcť zvýšenému využitiu elektronických náramkov má novela trestného zákona, ktorá je zatiaľ v medzirezortnom pripomienkovom konaní. "V záujme vyššej vymožiteľnosti alternatívnych trestov zavádzame v rámci novely trestného zákona a to je takzvaná sankcia za nedodržiavanie týchto alternatívnych trestov. Teda súd rovno pri ukladaní alternatívnych trestov uloží aj náhradný trest odňatia slobody, a hneď vlastne aj odsúdený bude vedieť, čo ho čaká v prípade ak nebude tento alternatívny trest dodržiavať," informuje Bubla. Ďalšie elektronické náramky rezort spravodlivosti zatiaľ neplánuje nakupovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy