Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Za porušenie predpisov vás môžu predviesť na políciu: Kto sú strážcovia prírody a aké sú ich kompetencie?
Zdielať na

Za porušenie predpisov vás môžu predviesť na políciu: Kto sú strážcovia prírody a aké sú ich kompetencie?

SLOVENSKO / Najčastejšie riešia nelegálnych zberačov plodov, či jazdu na štvorkolkách v chránených územiach. Strážcovia prírody majú kompetenciu použiť aj služobného psa, či predviesť človeka na políciu.

​Strážca prírody môže riešiť porušenie predpisov na úseku ochrany prírody viacerými spôsobmi

Ak napomenutie a dohovor nestačí, je strážca oprávnený udeliť pokutu. Strážcovia majú tiež kompetenciu žiadať predloženie dokladov totožnosti. "V prípade, že osoba nemá doklady totožnosti, môže strážca predviesť osobu na útvar policajného zboru. Ak osoba kladie odpor, môže použiť donucovacie prostriedky, putá, obušok, hmaty chvaty, služobného psa,“ informuje prezident Asociácie strážcov chránených území Slovenska (ASCHÚS) Dan Harťanský. 

"Medzi najčastejšie porušenia, ktoré riešia strážcovia je zídenie z chodníka, nelegálny zber plodov a plodín z rastlín, častým protiprávnym konaním sú vjazdy do chránených území motorovými vozidlami," hovorí hlavný koordinátor stráže prírody Branislav Píši. 

Asociácia strážcov chránených území vznikla v roku 1996

ASCHÚS združuje členov profesionálnej stráže prírody, dobrovoľných strážcov, ako aj pracovníkov Štátnej ochrany prírody. "Vznikla na základe prvého kongresu strážcov v poľskom Zakopanom, strážcovia cítili potrebu riešiť spoločné problémy a vymieňať si skúsenosti," hovorí Harťanský. 

Keďže členovia stráže prírody pracujú v teréne, musia mať určité zručnosti v poskytovaní prvej pomoci, a ďalším cieľom je dať im viac kompetencií"V teréne sa postretnete mnohokrát so zraneným človekom, čiže aj táto výbava poskytovania predlekárskej pomoci je dôležitá. V neposlednom rade vedieť adekvátne zakročiť voči agresívnemu človeku, ktorý porušuje zákon o ochrane prírody a krajiny," tvrdí Píši. 

Turisti sa môžu so základnými pravidlami správania sa v prírode oboznámiť v návštevných poriadkoch národných parkov. Každá chránená oblasť má tiež na svojej webovej stránke usmernenia pre zakladanie ohňov či informácie o turistických trasách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy