Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V záchytnom tábore v Humennom čaká na ďalšie kroky viac ako 30 Afgancov
Zdielať na

V záchytnom tábore v Humennom čaká na ďalšie kroky viac ako 30 Afgancov

HUMENNÉ / Do záchytného tábora v Humennom priviezli ďalších občanov Afganistanu. Po tom, ako Taliban v krajine prebral moc, evakuovali odtiaľ tisíce ľudí. V Záchytnom tábore sú už desiatky Afgancov, medzi nimi aj deti. Všetci chcú zostať na Slovensku, no zatiaľ sa voľne pohybovať nemôžu.

V záchytnom tábore v Humennom je aktuálne umiestnených 31 občanov Afganistanu. Najprv priviezli prvých ôsmich ľudí, neskôr ďalších. Momentálne je medzi nimi aj 11 detí. Všetci musia absolvovať povinnú 30 dňovú karanténu. Po jej skončení sa však naďalej nebudú môcť voľne pohybovať. Podľa ministerstva vnútra budú postupne presúvaní do takzvaných pobytových táborov. 

"Ženy, deti a rodiny budú presunuté do Pobytového tábora Opatovská Nová Ves, ktorý je uspôsobený na pobyt zraniteľných skupín, to znamená ženy, deti, rodiny, starí a chorí ľudia. Muži -jednotlivci budú presunutí do Pobytového tábora v Rohovciach," povedal hovorca MV SR Peter Lazarov. 

Zariadenie má celkovú kapacitu vyše 520 osôb a v prípade potreby je pripravené prijať aj ďalších utečencov. "Všetky požiadali o udelenie azylu na Slovensku," uviedol Lazarov. Zariadenie má celkovú kapacitu vyše 520 osôb a v prípade potreby je pripravené prijať aj ďalších utečencov.

Len od polovice augusta podľa OSN Vyše 300 detí, ktoré nikto nesprevádzal a boli oddelené od svojich rodín. Maloletí Afganci však prichádzali na Slovensko už aj v minulosti. Všetkých umiestňujú do zariadenia pre maloletých bez sprievodu v Medzilaborciach. "Ich rodičia a mladší súrodenci zostali v Afganistane, teraz je na mieste ich oprávnená obava, čo bude s nimi, boja sa," povedal riaditeľ Zariadenia pre maloletých migrantov bez sprievodu Vladislav Fejo. 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy