Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Taliban označil vládu v Afganistane za "islamský emirát"
Zdielať na

Taliban označil vládu v Afganistane za "islamský emirát"

Archívna reportáž

AFGANISTAN / Niekoľko týždňov po tom, ako v rámci rýchleho útoku prevzal Tabliban moc v Afganistane, vymenoval Taliban nového vedúceho dočasnej afgánskej vlády. Hlavný hovorca Zabihullah Mujahid informoval v utorok o tom, kto bude v novej dočasnej vláde v Afganistane. V zozname členov kabinetu dominovali členovia starej gardy skupiny bez žien.

Krátko po informovaní o menách sa ozval ukrývaný vodca a najvyšší veliteľ organizácie Hibatullah Akhundzada. Novej vláde odkázal, aby začala v krajine uplatňovať právo "šária" s dôrazom na to, aby ho uplatňovali hlavne ministri. Ide o jeho prvé vyhlásenie, odkedy Taliban prevzal v Afganistane moc.

Aj po menovaní novej vlády bude práve vodca Talibanu najvyšším predstaviteľom krajiny. Podriadení mu budú prezident i premiér. Predsedom vlády bude Muhammas Hasan Achund. Je to muž, ktorý patril k spolupracovníkom dnes už zosnulého zakladateľa Talibanu. "Ďakujeme, že sa naša krajina vymámila z okupácie. Všetky príčiny vojny sme odstránili. Naši kolegovia nám pripravili bezpečnú pôdu pre príchod silnej islamistickej vlády," oznámil Zabihullah Mujahid, hovorca Talibanu.

Post ministra vnútra bude patriť Sirádžu-ddínovi Hakkánimu. Je to vodca obávanej militantnej siete a zároveň jeden z najhľadanejších ľudí na zozname FBI. Podľa amerických úradov je napojený na teroristickú sieť al- Káida a za jeho dolapenie vypísali odmenu päť miliónov dolárov. Mullah Mohammad Yaqoob, syn mully Omara, bol vymenovaný za ministra obrany. Úradujúcim ministrom financií bude Hedayatullah Badri, ministrom zahraničných vecí bol vymenovaný Amir Khan Muttaqi, vyjednávač Talibanu v Dauhe. Taliban do kabinetu neuviedol meno žiadnej ženy. Väčšina členov novej vlády vrátane premiéra je na sankčnom zozname OSN. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy